debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Цікавитесь «свіжопригнаними»? На що слід звернути увагу, купуючи такі автомобілі Назад

Цікавитесь «свіжопригнаними»? На що слід звернути увагу, купуючи такі автомобілі

Автівки, імпортовані з Європи, мають низку переваг, однак можуть мати й певні недоліки, в тому числі й приховані. Дізнаємося, як купувати автівки, котрі в побуті автомобілісти називають «свіжопригнаними».

Частина покупців переконані, що вживаний автомобіль варто купувати без пробігу по Україні. І підбирають машини лише з категорії так званих «свіжопригнаних», тобто таких, які нещодавно прибули до нас з країн Західної Європи, були розмитнені й щойно поставлені на облік, або ж навіть без цього – ще їздять з червоними «транзитними» номерними табличками. У цьому огляді ми не зачіпатимемо тему автівок з американських аукціонів – про це вже є окрема стаття.

Як правильно купувати авто з Америки?
 
Що значить «свіжопригнаний»?

Які переваги вбачають покупці у «свіжопригнаних» автомобілів? Насамперед те, що потенційно такі машини їздили по якісних рівних дорогах, тобто їхня підвіска менше зношена. Також є думка, що якість пального в Європі вища, тож, відповідно, двигун працював на якісних сортах бензину чи дизпального. Ще поціновувачі таких легковиків сподіваються на те, що машину «там» обслуговували на фірмових СТО, з використанням оригінальних запчастин та витратних матеріалів, крім того, машина регулярно проходила техогляд, тож загалом її технічний стан мав би бути кращий, ніж в подібних авто з внутрішнього ринку.

«Свіжопригнані» авто на AUTO.RIA

Не будемо заглиблюватися в кожен зі щойно згаданих пунктів – адже дійсність така, що для окремо взятого автомобіля всі вони можуть виявитися правдою, або ж навпаки – машина могла експлуатуватися в сільській гірській місцевості з гравійними дорогами, ніколи не обслуговуватись на «гарантійній» СТО, а її власник-фермер заливав в бак біопальне власного виробництва.

За таких обставин не варто покладатися на слова продавця-іноземця чи «гонщика», найкращий спосіб переконатися у тому, що машина дійсно варта уваги та грошей які за неї просять – отримати всю можливу інформацію з незалежних та перевірених джерел, й додатково перевірити машину за допомогою фахівців.

 
Пробіг

Його можуть «скрутити» і до перетину кордону автомобілем, і після. А щоб переконатися, що у машини заявлених 100 чи 200 тисяч, а не всі 600, а то й більше, слід отримати інформацію з незалежних реєстрів. До таких відносяться державні бази даних в яких фіксуються показники одометра при техогляді чи реєстраційних діях, дані страхових компаній, або інформація від дилерських СТО.

Перевірити авто на AUTO.RIA

Для отримання такої інформації слід замовити на AUTO.RIA розширений звіт VIN+ або VIN MAX, щоб побачити не лише останній зафіксований пробіг, а всі записи, за всю історію автомобіля, й оцінити, як він змінювався з часом, та чи можна вважати правдивим той, котрий зазначив продавець (або який «світиться» на панелі приладів). «Скрутити» пробіг в автомобілі можливо, а от в незалежних реєстрах – ні. Особливо якщо дані зібрані з декількох ресурсів.

 
Участь в ДТП

Зрозуміло, що слово «свіжо» ніяк не поєднується з таким явищем, як дорожньо-транспортна пригода. Адже «свіжі» автомобілі повинні бути без кузовних пошкоджень, навіть виправлених. Як дізнатися про те, чи бував автомобіль в ДТП?

Перший етап – інформаційний. Якщо є дані про ДТП, повідомлення про це мало б з’явитися на сторінці оголошення. Однак часом бувають затримки з його отриманням, тож варто скористатися згаданими у попередньому розділі перевірками, які крім факту ДТП в історії машини ще й можуть містити інформацію про певні його деталі.

Перевірка за VIN-кодом

Другий етап – практичний. Не всі ДТП можуть бути зафіксовані поліцією та страховиками, часом водії розходяться «полюбовно», або ж просто продовжують рух самостійно, скажімо тоді, коли машину занесло на слизькій дорозі й вона вдарилася об дерево. Для таких випадків потрібно перевірити спеціальним приладом товщину фарби на автомобілі, після чого стане ясно, чи є фарбовані в не заводських умовах елементи, чи таких немає. Замовити таку послугу можна серед технічних перевірок, які пропонуються на AUTO.RIA й відбуваються на акредитованих СТО. Скористатися такими перевірками можна навіть якщо машина перебуває в іншому місті.

 
Пошкодження та несправності

Окрім потенційної участі в ДТП, також бувають автівки які отримали інші пошкодження, наприклад внаслідок дії стихійних лих, викрадення, або ж мали певні технічні несправності, усунення яких за європейськими мірками надто дороге. Такі автомобілі можуть продаватися через аукціони, подібно до того, як відбувається торгівля пошкодженими авто в США. Звіти VIN+ та VIN MAX допоможуть дізнатися, чи був автомобіль предметом торгів на аукціоні, а якщо був – з якої причини. Знаючи всю правду простіше приймати зважене рішення.

 
Комерційні авто

Трапляються випадки, коли окремі «гонщики», намагаючись заробити більше, пропонують під виглядом приватних автомобілів такі, котрі відслужили певний строк (зазвичай «лізинговий» - 2...5 років) в корпоративному автопарку. Зрозуміло, що пробіги там «накручують» чималі, та й водії, вочевидь, до службових машин ставляться не зовсім так, як до власних.

Тож якщо ви не бажаєте стати власником авто з корпоративного парку, чи яке працювало у таксі, варто дізнатися про історію його експлуатації, попередніх власників (чи фігурують там юридичні особи), наявність записів у реєстрах машин таксопарків.

Найпопулярніші «свіжопригнані» легковики серпня

Сам автомобіль не мав би бути цілком перефарбований, тим паче в інший колір (наприклад – з помаранчевого або жовтого, який часто використовується у таксі, на білий, срібний чи інший). Не повинно було слідів кріплення плафонів «таксі» на даху, залишків від наклейок з рекламою чи назвою компанії на дверях та крилах.

Тож тут, аби не стати власником машини, яка вже могла вичерпати свій ресурс, слід спершу проявити пильність й уважно оглянути її, звернувши увагу на щойно згадані моменти, а також замовити розширені звіти про історію експлуатації та власників машини, про які ми вже неодноразово згадували.

 
Загальний стан

Є такий собі жарт, що не всі йогурти однаково корисні. Подібне можна сказати й про європейських водіїв автомобілів – одні дотримуються правил, регламентів з обслуговування, регулярно відвідують дилера й підтримують авто у відмінному стані. Інші можуть відступати від таких принципів, й часом достатньо далеко, аби запустити машину до стану «ледве їде».

Перевірити авто на AUTO.RIA

Так чи інакше, після купівлі автомобіля всі його «болячки» перейдуть у вашу власність, і за ваш же кошт їх доведеться усувати. Тому, щоб не стикнутися з неприємними сюрпризами, навіть якщо машина має «чисту» історію й загалом має непоганий вигляд, все ж варто провести діагностику її технічного стану. Для цього можна скористатися послугами однієї з уповноважених для таких робіт СТО, з-поміж партнерів AUTO.RIA, які перевірять усе що потрібно за спеціальною програмою. Додаткова зручність технічної перевірки – машину можуть перевірити навіть якщо вона знаходиться в іншому місті, ви ж отримаєте звіти про всі етапи діагностики і навіть підбірку фотографій.

 
Транзитні номери

Частина «свіжопригнаних» автівок пропонується з так званими транзитними номерними знаками, червоного кольору. Що варто знати про них? Митне оформлення таких машин здійснювалося через юридичну особу, а отримання права власності на неї відбуватиметься укладанням договору купівлі-продажу з фірмою, яка цю автівку імпортувала. Разом з договором продавець вам також має дати «техпаспорт» з країни експорту, митну декларацію та сертифікат відповідності ТЗ.

Какие электромобили можно купить в Украине сейчас и сколько они стоят?

При цьому слід врахувати, що ви, як новий власник, котрий здійснюватиме першу державну реєстрацію транспортного засобу «на себе», повинні сплатити збір до Пенсійного фонду, розмір якого становить від 3 до 5 відсотків від вартості машини. Не стягується цей збір лише за електромобілі, також від нього звільнені окремі категорії пільговиків.

Якщо ж на машині є українські звичайні номерні таблички – збір до ПФ вже сплачено до вас, однак перевірте, як давно це авто було імпортоване, й чи справді його можна вважати «свіжопригнаним».

 
Юридичні питання

Скоріш за все ви вже скористалися розширеними звітами VIN+ або VIN MAX, які можна замовити на AUTO.RIA, й маєте достатньо інформації про предмет потенційної купівлі. В тому числі й про те, чи не значиться він у розшуку десь за кордоном. Звісно, за наявності таких зауважень від купівлі проблемного авто слід відмовитися.

Крім того, перед першою державною реєстрацією у сервісному центрі МВС, авто обов’язково має оглянути експерт відповідної служби МВС, й надати висновок про те, чи немає підроблених номерних табличок, та чи не «висить» машина у міжнародному розшуку. Це про авто з транзитними номерами. Коли ж купуватимете машину, яка вже пройшла першу реєстрацію, звернутися до експертів теж варто, і хоч ця послуга для авто з внутрішнього ринку добровільна (й платна), все ж краще пересвідчитися у тому, що з машиною все гаразд.

Готові підбірки автомобілів на будь-який смак, гаманець та потреби
Що купити?

Отримавши право власності, свідоцтво про реєстрацію ТЗ, та нові номерні знаки, не забудьте оформити поліс обов’язкового страхування відповідальності автовласників («автоцивілку»), та перевірити комплектність авто – стан запасного колеса чи ремкомплекту для шин, наявність домкрата та колісного ключа, аптечки, вогнегасника та «трикутника». От ніби й все – залишилось заправити повний бак і вирушати подорожувати на щойно придбаному «свіжопригнаному» автомобілі!

Вдалого вибору!

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми