debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
На який пробіг варто розраховувати, купуючи вживаний легковик чи вантажівку? Назад

На який пробіг варто розраховувати, купуючи вживаний легковик чи вантажівку?

Які пробіги можна вважати природніми для авто певного віку, а які нетиповими, котрі потребують ретельнішої перевірки машини перед її купівлею.

Ха, скажуть скептики, - мовляв, який там пробіг? Адже майже у кожному автомобілі він «скручений», може й не раз. Нема про що тут говорити, купуєш – уважно дивися на автомобіль, перевіряй його технічний стан, та й усе на тому. А лічильники нехай собі рахують свої кілометри далі.

Проте така думка справедлива хіба тоді, коли автівку для купівлі ви підбираєте де-інде, де поле «пробіг» заповнює продавець, і не відбувається жодних перевірок його правдивості. Звісно, це не стосується AUTO.RIA, де дані про те, скільки кілометрів «намотав» автомобіль ще з 2019 року звіряються з незалежними базами даних – дилерських мереж СТО, державними реєстрами, іншими джерелами, які надають достовірну інформацію. А це вже той випадок, де явно не «скрутиш».

Які електромобілі можна купити в Україні зараз та скільки вони коштують?

Тож завдяки цим перевіркам накопичилося достатньо інформації про фактичні пробіги автотранспорту, який купують та продають в Україні. Ми ж, своєю чергою, дослідили ці масиви інформації, і тепер готові поділитися результатами з користувачами найбільшого автомобільного маркетплейса AUTO.RIA. Навіщо? – Звісно, щоб ви краще орієнтувалися у фактичному стані справ на ринку.

Легкові авто

Щоб обчислити мінімальні, максимальні та середні пробіги для легковиків окремих років випуску нам довелося опрацювати мільйони записів, і крім звичних статистичних методів навіть скористатися певними можливостями нейронних мереж, для того, аби очистити масиви даних від потенційно хибних значень. І що ми отримали врешті? Ось як виглядає картина пробігів для легкових машин від 2000 по 2023 рік випуску:

Знову час для репліки від скептиків: хіба може бути машина віком понад 20 років з дійсним пробігом 100 тис. км? Чи навіть новіша, скажімо 2015 р.в., де на одометрі лише 30 тисяч? Відповідаємо: може, і ми це перевірили власноручно, переглянувши сотні оголошень з автомобілями. Справді є варіанти, де пробіг мінімальний навіть попри чималий вік. Стосується це здебільшого легковиків які можна віднести до групи машин «вихідного дня» - спортивних, колекційних, кабріолетів, або ж до іще однієї категорії – «капсул часу», коли машина колись була куплена, але тривалий час не експлуатувалася в силу якихось обставин. А тепер гараж з нею відкрили, здули півметровий шар пилу, й виставили на продаж.

«Гаражные консервы» - что делать с автомобилем, который долго простоял без движения

Звісно, мінімальні пробіги – не надто масове явище. Тому перейдемо до наступної частини нашої діаграми, де зображені середні значення кілометражу для легковиків на українському авторинку. Ці дані якраз мають найбільше значення для покупців, щоб ті могли орієнтуватися за табличними значеннями скільки ж тисяч кілометрів може мати на лічильнику авто певного віку. Отже, в середньому «психологічну» відмітку у 200 тис. км більшість легковиків перетинають десь на 13 році свого життя.

При цьому середньорічний пробіг українських авто, котрі перебувають у приватному користуванні, склав 18 тисяч кілометрів в рік. Детальніше по окремих групах: 11 тис. км/рік цей показник становить для електромобілів, 15 тис. для бензинових, 18 тис. для тих, що мають гібридну силову установку, та 21 тис. – для дизельних авто.

Дія та AUTO.RIA. Які вигоди для покупців та продавців дає це партнерство?

А що з максимальними значеннями? Адже часом серед пропозицій про продаж можна натрапити на кількарічні авто з пробігом у півмільйона, скажімо, Hyundai Sonata LPI, які кілька років служили у корейських таксопарках? Для нашого дослідження ми «відсіяли» подібні авто, тобто ті, які використовувалися для комерційних перевезень, в корпоративних парках або як таксі, адже мета першої частини нашого дослідження – довідатися про пробіги для приватного легкового транспорту. За мить поговоримо й про комерційний.

Крім того, насправді частка легковиків з неприродно великими пробігами не така й значна, а оскільки на AUTO.RIA є можливість отримати дані про дійсний пробіг та дату його фіксування, не так складно поміж приватних легковиків виявити колишні таксі чи кур’єрські авто.

Вантажні авто

Тепер час розглянути картину з вантажівками. Ми не будемо надто її деталізувати, й візьмемо для розрахунків лише середні значення пробігів у цій групі (бо якби додати на діаграму максимальні – масштаб довелось би розширити до кількох мільйонів кілометрів). А для більшої наочності порівняємо отриманий результат з середніми пробігами легковиків. Що, зрештою, можна побачити просто вже на наступному слайді:

Перший висновок – вантажні авто більш інтенсивно експлуатуються у перші роки після їх купівлі. Що цілком логічно – власникові потрібно отримати від машини максимум, адже часто такі машини купуються у лізинг, і під цілком конкретні завдання, тож перші кілька років «спати» у гаражах вантажівкам майже не доводиться.

Коли ж таке авто переходить у другі, а то й треті руки, які вже не підписували кредитну чи лізингову угоду, середні пробіги стають менші, знижується інтенсивність експлуатації. Часто ще й тому, що власник «буса» чи «фури» водночас є її водієм, тому «намотує» в рік стільки, скільки йому достатньо для забезпечення власних потреб.

Пропозиції про продаж вантажних авто на AUTO.RIA
Вантажівки

Так, як вже було згадано, окремі представники групи «вантажівки», котрі працюють на міжнародних дальніх перевезеннях, ще й з екіпажами з кількох водіїв, можуть впродовж кількох років легко «намотати» мільйон кілометрів, а то й більше. Але тут є ще одна особливість – не буває вічних двигунів, мостів чи коробок передач. За тривалий час експлуатації на вантажівках заміна або капітальний ремонт таких вузлів, при чому – не один раз, цілковита норма. Тож про такі моменти слід дізнаватися у продавця, й бажано, щоб сказане він міг підтвердити документально.

Та повернімось до питання середніх пробігів для вантажівок, присутніх на українському авторинку – за найсвіжішими розрахунками він складає 82 тисячі кілометрів в рік, що, як бачимо, істотно вище за аналогічний показник для легковиків.

Готові підбірки автомобілів на будь-який смак, гаманець та потреби
Що купити?

Вкотре нагадаємо, що хоч для переважної більшості автомобілів, зокрема представлених на AUTO.RIA значення середніх пробігів цілком справедливі, все ж перед купівлею будь-якої машини варто спершу орієнтуватися на ті оголошення, де є свіжі дані про фіксацію пробігу з незалежних баз даних, а також замовити розширені звіти про потрібний автомобіль, такі як Carfax або VIN+, а то й провести перевірку технічного стану авто, що можна замовити тут же, на AUTO.RIA.

Перевірити авто на AUTO.RIA

Отже, тепер ви знаєте як виглядає картина з мінімальним, середніми та максимальними пробігами для приватного легкового транспорту, а також для вантажівок, представлених на українському авторинку. І можете легко порівняти ці значення з тими, які заявляють продавці, що допоможе відсіяти машини, котрі могли працювати у три зміни на таксі, або ж ретельніше перевірити варіанти з нетипово малими значеннями кілометражу. А ми з цим завжди готові допомогти.

Вдалого вибору!

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Комментарии (2)

Добавить комментарий к статье
Сергей | 15:29, 20 мар. 2023

А как вам такое ? В США обнаружили Honda Civic 2022 модельного года с рекордным пробегом. Всего за год автомобиль проехал около 400 000 км. Об этом сообщает сайт Weeks Motors.

Сергей | 15:31, 20 мар. 2023

Или такое ))) В США купе Honda Accord Coupe 2003 года выпуска вошло в "клуб миллионеров", преодолев порог в миллион миль (1,6 млн км). Об этом сообщили на сайте Autoblog.

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми