debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Купівля авто: який тип приводу вибрати? Назад

Купівля авто: який тип приводу вибрати?

Розглянемо відмінності, сильні та слабкі сторони переднього, заднього та повного приводів легкових автомобілів.

Відомо, що є у легкових авто три основних три види приводів: передній, задній та повний. Це значить, які з коліс автомобіля отримують зусилля від двигуна й, власне, приводять в рух автомобіль. Важливо, що окрім конструктивних відмінностей, які насамперед цікаві автомеханікам, є ще й відмінності, які цікаві водієві - як автомобіль поводитиме себе в різних обставинах, зокрема на різних видах дорожнього покриття. 

Готові підбірки автомобілів на будь-який смак, гаманець та потреби
Що купити?

Перш ніж перейти до інформації про те, який з типів приводу варто обирати при купівлі автомобіля, зазначимо, що правильним є саме термін "привод", адже згідно зі словниками саме так зветься механізм, котрий щось приводить в рух. Часто можна почути слово "привід" - однак це слово означає причину для певної події - наприклад, привід завітати в гості. 

Дізнавшись трішки про граматику, що, погодьтесь, важливо, перейдемо до підвищення грамотності автомобільної, щоб знати все про щойно згадані три основні види приводів.


Задній привод

Найдавніший з усіх, бо свого часу так було простіше конструкторам - передні колеса керують напрямком руху, задні - ведучі. Суцільний міст (тобто та деталь, до якої прикріплені два колеса через підвіску до рами або кузова автомобіля), і карданний вал, для передачі обертового моменту від коробки передач та двигуна.

Така схема застосовується й досі, хоча в сучасних авто нерозрізний міст поступився місцем незалежній підвісці (це коли кожне колесо має свою, незалежну від інших коліс підвіску до кузова). Сам міст (диференціал) став меншим і легшим, а передача потужності на колесо відбувається через піввісь і шарніри рівних кутових швидкостей, подібно, як у передньопривідних автомобілів. Позначатися задній привод в описі автомобіля може як RWD (Rear Wheel Drive), S-Drive (в BMW).

Переваги заднього приводу:

  • Можна передавати великі потужності без ризику обірвати ті самі поворотні шарніри, що актуально в спорткарах.
  • Данина традиціям в окремих виробників (BMW, Mercedes, Rolls-Royse...).
  • Можливість (для підготовленого водія!) контролювати занесення автомобіля керуючи потужністю двигуна.
  • Можливість гріти душу тим, що ви використовуєте давнє класичне технічне рішення.

Недоліки заднього приводу:

  • При невмілому використанні, особливо на слизькому покритті, високий ризик заносу.
  • При малому навантаженні на задню вісь взимку (при ожеледиці) часто складно зрушити автомобіль з місця (пробуксовування), нерідко трапляється зміщення задньої частини машини при спробі рушити.
  • Складнощі при обгоні (знову ж, на слизьких покриттях), ризик занесення або, як мінімум, «виляння задом».
  • При ожеледиці небезпечно різко скидати оберти двигуна, можуть втратити зчеплення задні колеса, що призведе до заносу.

На цьому моменті слід уточнити, що чим новіший автомобіль, чим досконаліша його конструкція, чим більше електромеханіки під'єднано до приводу, тим меншою мірою проявляються всі згадані труднощі. Більшість негативних моментів пов'язана з поведінкою автомобіля на слизькій дорозі, на сухому ж асфальті різниця відчутна мало, хіба при критичних швидкостях та радіусах повороту і при надмірній потужності двигуна.


Передній привод

Переваги переднього приводу:

  • Зручніший як для водія, так і для виробника. Заводам швидше та простіше стикувати модуль силової установки та приводу з кузовом, що, щоправда, не завжди полегшує роботу механікам під час обслуговування на автосервісі.
  • Ведучі передні рульові колеса постійно знаходяться на одному векторі тяги, а отже, втягують автомобіль за собою. Різке додавання «газу» навіть узимку не призводить до заносу.
  • Двигун, що знаходиться спереду, додатково навантажує ведучі колеса, що дозволяє більш впевнено рушати на слизькому покритті.

Загалом передній привід найбільшою мірою відповідає логіці та інстинктам водія, тобто, більш безпечний. Переважна більшість автомобілів, що присутні на ринку, мають передній привод. Здебільшого позначається як FWD (Front Wheel Drive).

Недоліки переднього приводу:

  • Різке скидання обертів двигуна в ожеледицю небезпечне, залежно від конструкції машини та розподілу ваги по осях, можливе виникнення занесення задньої частини.
  • На слизькому покритті (сніг, лід) машина може за інерцією поїхати прямо, не слухаючись керма в повороті.
  • Застосування кутових осьових шарнірів дещо обмежує можливості щодо передачі максимальної потужності, небажані різкі навантаження, буксирування важких причепів, різке рушання з місця з вивернутим до упору кермом.

Повний привод

Раніше колісна формула 4х4 застосовувалася виключно у позашляховиках, для збільшення прохідності. Але завдяки зусиллям таких компаній, як Audi, Subaru та інших, привод на чотири колеса прижився й у звичайних дорожніх автомобілях. Щодо його позначення - окрім звиклого 4х4 є ще маса різних варіантів, які застосовують виробники. Ось деякі з них: AWD, FWD, 4WD, Syncro, Quattro, X-Drive, 4Matic, 4Motion.

Переваги повного приводу:

  • Рівномірний розподіл крутного моменту по осях і колесах.
  • Краще зчеплення з дорогою, підвищена прохідність.
  • Менший ризик пробуксовування (на будь-якому дорожньому покритті) завдяки одночасній роботі всіх коліс.
  • Баланс потужності по осях в парі з електронікою дає найстабільніший контроль над автомобілем за найширшого набору дорожніх умов.

Недоліки повного приводу:

  • «Чистий» повний привод вимагає водійської майстерності, особливо на бездоріжжі та на слизькому покритті, є ризик замість рушити в бажаному напрямку, просто «поповзти» вбік.
  • При переоцінці можливостей автомобіля «закопати» машину можна навіть на не надто важкому бездоріжжі.
  • Більше механіки - потенційно менше надійності, відповідно дорожче обслуговування. З тієї ж причини дещо вища витрата пального у порівнянні з однотипними моноприводними авто.
  • Автомобілі 4х4 дорожчі ніж моноприводні.

Який тип приводу обрати?

Для першого автомобіля, або ж коли вам просто потрібен безпечний та зрозумілий у керуванні транспортний засіб, варто надати перевагу передньому приводу.

Авто з переднім приводом

Для підготовлених водіїв, любителів "дрифту", поціновувачів класичних інженерних рішень, або ж коли ви просто майже ніколи не покидаєте меж міста (в якому взимку дороги добре очищають від снігу та льоду) - можна купувати авто з задніми ведучими колесами.

Авто з заднім приводом

Якщо ваші маршрути часто пролягають за межами асфальтних доріг, гірською місцевістю, або ж ви вирішили купити авто з потужним (понад 250 к.с.) двигуном, чи просто вподобали котрусь з технологій на кшталт quattro, тоді варто купити машину з усіма ведучими колесами - це ми говорили про звиклі легковики. Коли ж є потреба у виїздах на природу, скажімо, на полювання чи рибалку - варто мати не просто авто з 4х4, а ще й позашляховика з певними функціями для бездоріжжя. 

Авто з повним приводом

Вдалого вибору та безпечних подорожей!

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми