debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Зимові шини – за календарем. У Парламенті зареєстровано законопроєкт Назад

Зимові шини – за календарем. У Парламенті зареєстровано законопроєкт

З’явився документ, у якому запропоновано на всіх транспортних засобах встановлювати зимову гуму у певний період, й штрафувати за порушення цієї вимоги. Вивчаємо, чи справді ця ініціатива запрацює.

Серед зареєстрованих законопроєктів у Верховній Раді з’явився документ з номером 8639, автори якого пропонують підвищити рівень дорожньої безпеки введенням прив’язаних до календаря термінів зміни шин на автотранспорті на всесезонні або зимові. Звісно, з передбаченою за ігнорування цих вимог відповідальністю.

Отже, згідно з текстом проєкту з 1 листопада по 31 березня на автомобілях з максимальною дозволеною масою до 3,5 тонн повинні бути встановлені всесезонні та/або зимові шини на всіх колесах транспортного засобу. У тому ж календарному періоді на машинах з повною масою понад 3,5 тонни мають використовуватися зимові шини, теж на всіх колесах.

Які авто з пробігом краще продавались у 2022 році?

Штраф за експлуатацію транспортного засобу з порушенням згаданих вимог пропонують встановити на рівні 340 гривень, за перше протягом року порушення. За повторне, згідно зі статтею 121 КУпАП, в яку й запропоновано внести зміни – від 850 до 1700 грн, з позбавленням права керування транспортними засобами на строк від трьох до шести місяців або адміністративний арешт на строк від п’яти до десяти діб.

Какие электромобили можно купить в Украине сейчас и сколько они стоят?

Загалом ініціативу можна вважати слушною, хоча й далеко не першою – подібних спроб вже було декілька, у різному виконанні, десь з прив’язкою до календаря, десь – до середньодобової температури, й з різними варіаціями штрафів за порушення. Та поки нікотра з них не змогла закріпитися у нашому законодавстві.

Важливо, що є істотне зауваження до саме цього проєкту, №8639, й стосується воно транспортних засобів з повною масою понад 3,5 т. Якщо для важких «бусів», чи середньотоннажних вантажівок й мікроавтобусів зрідка можна відшукати саме зимові шини в окремих виробників, хоча здебільшого такі ТЗ круглий рік експлуатуються на всесезонних шинах, то для важчої техніки, де гума встановлюється на диски типу R22,5 (всі «фури», туристичні автобуси тощо), такого варіанту не існує. Там розподіл шин за призначенням відбувається лише за типом осі – для рульової, для ведучих мостів, та для причепів. Окремо є шини для бездоріжжя («кар’єрні») та сільськогосподарських машин. Взимку ж, на окремих ділянках доріг, позначених відповідним знаком (4.21), що передбачено чинними ПДР, на такі ТЗ повинні встановлюватися ланцюги протиковзання.

Готові підбірки автомобілів на будь-який смак, гаманець та потреби
Що купити?

Тобто, ухвалення цього проєкту саме в тій редакції, у якій документ 19.01.2023 був зареєстрований у Верховній Раді, призведе до того, що з листопада по березень всі великі вантажівки й автобуси або не зможуть пересуватися, або їхнім водіям доведеться сплачувати штрафи та бути готовими до позбавлення водійських прав. Тож наразі документ потребує доопрацювання, й, сподіваємось, наші коментарі будуть враховані під час його розгляду у профільних комітетах ВР.

А для автомобілістів ще раз нагадаємо: поки це лише проєкт, який згідно з Регламентом, щоб стати законом, має бути розглянутий комітетами ВР, отримати експертні висновки, бути включений у порядок денний та винесений на голосування народних депутатів, де й вирішиться його доля.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Комментарии (7)

Добавить комментарий к статье
Александр | 18:02, 28 янв. 2023

І за кінні повозки хай згадають,а то вони теж іздять на всесезонні гумі...

Гость | 18:59, 28 янв. 2023

Если бы ещё деньги давали на переобувку. А то столица и центры с жиру бесятся, а в маленьких городах люди лишний раз на машине не ездят чтобы денег экономить, бензин дорогой. Если до кого не дошло, строительный материал, еда и одежда, услуги стоят так же как и в Киеве и маленьком городе, но зарплата 30к и 8к немного имеет разницу.

Андрій Хавич | 19:16, 28 янв. 2023

Рівень "фаховості" автора законопроекту очевидний - дійсно транспортні засоби повною масою понад 3,5 т завжди та УСЮДИ експлуатуються на всесезонних шинах. Класні у нас законотворці)) Перш ніж пропонувати якісь правила, тим паче такі що унеможливлюють чиюсь роботу, пасувало б вивчити питання. Ага, зупиніть на зиму весь вантажний та пасажирський автотранспорт ))))

Алексей | 13:51, 01 мар. 2023

Зимова гума є ї для вантажівок, наприклад розміром 315/80 r22,5. Проблема в іншому - якщо за це можуть оштрафувати, то приймуть, а закони для полегшення фінансового тягаря для населення - ні.

Сергей | 19:16, 28 янв. 2023

Вы сначала дороги сделайте а потом и за резину можно будет говорить. А то с людей последнее хотят сотрать под видом, мы переживаем за вашу безопасность. Просто кино.

petr | 11:30, 29 янв. 2023

Це направлено не на безпеку, це направлено на збагачення юридичної структури МВС Обкрадання водіїв ! Ганьба

Вася | 17:47, 19 февр. 2023

Таке відчуття, що у народних депутатів немає важливіших проблем сьогодні, аніж таку ахінею розглядати.....

Добавить комментарий к статье Читать все комментарии (7)

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми