debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Динаміка українського авторинку. Тиждень сорок шостий Назад

Динаміка українського авторинку. Тиждень сорок шостий

Як насправді змінилися ціни на вторинному ринку від початку року, та як завжди – про активність покупців, рейтинг моделей у пошуку і найдорожчі легковики, продані на AUTO.RIA цього тижня.

Цінова картина вторинного авторинку

Цього разу щотижневий огляд авторинку ми почнемо дещо по-іншому – з огляду цінової картини. У різних джерелах почало з’являтися чимало інформації про «небачену зміну цін на ринку» - при чому одні стверджують, що зараз автомобілі можна купувати за безцінь, інші – що ціни злетіли мало не до небес.

Зрозуміло, що коли ставити мету подібними «сенсаційними» заголовками залучити якомога більше підписників у соцмережі чи «накрутити» лічильники переглядів на вебсайтах – можливо, такий шлях і дасть певний результат. Проте точно короткостроковий, адже перевірена інформація завжди цінується значно більше, ніж миттєвий «хайп».

Готові підбірки автомобілів на будь-який смак, гаманець та потреби
Що купити?

Отже, про ціни: від першого випуску «Динаміки ринку», де були описані основні принципи, за якими ми відстежуємо середні ціни відразу для восьми груп (а не на ринку в цілому), ми щотижня публікуємо слайд з найсвіжішими даними. Ось він і цього разу:

У порівнянні до попереднього тижня коливання незначні, і в цілому їх небагато: трішки збільшилася середня ціна на кросовери, вкотре знизився мінімальний статистичний запит продавців за поки наймасовіший електромобіль на вторинному ринку Nissan Leaf.

Подібні зміни можна бачити щотижня – десь є «плюс», десь «мінус», проте коли скласти їх усі докупи, від початку року, картина буде значно контрастніша. Що ми й зробили цього разу – узяли дані від 1 січня 2023 року, й відстежили зміну у кожному з восьми підсегментів до сьогодні. Результати, звісно, виявилися значно яскравішими, ніж у форматі тиждень до тижня:

Що тепер можна зважено сказати, опираючись на щоденний моніторинг середніх цін, результати якого ми публікуємо щотижня? Вікова група до 2008 р.в. має показник «-$300». Цілком природне зниження середньої ціни для немолодих і порівняно недорогих автомобілів. Натомість дещо молодші легковики з пробігом, від 2009 до 2014 р.в. подорожчали на півтисячі «умовних», що загалом вже відчутне значення. Але ще більш відчутне воно у групі 2015+ р.в., де маємо плюс цілих 2000 доларів!

Які авто з пробігом краще продавались у жовтні 2023 року?

Ще більше зріс середній цінник на «американців» - ускладнення та подорожчання логістики не могло не залишити свого сліду на нашому ринку – плюс $2500 за 11 місяців. Трохи менше, однак на істотні півтори тисячі «умовних», зросла середня ціна на «свіжопригнані» авто з Європи. Брак нових автомобілів у дилерів, практична неможливість виїзду за кордон для індивідуального «пригону» авто потягнули істотне збільшення середньої ціни на умовно «свіжі» (як для наших реалій) автомобілі без пробігу по Україні.

Какие электромобили можно купить в Украине сейчас и сколько они стоят?

За неповний рік на $500 зменшився мінімальний запит за Nissan Leaf – проте тут йдеться не лише про апетити продавців, а й про насичення ринку цією моделлю та її природним старінням (а випускається вона вже майже 13 років – з 2010).

Глобальним можна вважати зниження середньої ціни для групи електромобілів -$3700. Середня ціна зменшується тут завдяки збільшенню пропозицій, насамперед у бюджетному сегменті, розширенню вибору моделей та зниженню цін виробниками на нові моделі електрокарів. «Електрички» стали доступніші, а вибір їх більший.

Визначити ринкову ціну авто

Отже, так змінилися ціни на українській «вторинці» за 11 місяців. Загалом на авторинку відбуваються доволі цікаві процеси, кожен з яких має своє логічне підґрунтя. Володіючи такими даними, для окремих сегментів, тепер можна складати прогнози, куди ці середні ціни рухатимуться далі – тренди доволі очевидні.


Активність авторинку

Активність потенційних покупців у перегляді пропозицій про продаж автомобілів на AUTO.RIA продовжує залишатися на рівні дещо вищому за середньостатистичний для поточного року. Можливо, це призведе до збільшення обсягів торгів на ринку, проте як показала статистика попереднього місяця, скоріше йдеться про дещо довший шлях до вибору якісного вживаного автомобіля, перед яким доведеться «відсіяти» кілька варіантів, які не влаштовують за тими чи іншими параметрами – здебільшого закладеними в історію авто, що допомагають виявити наші перевірки, яких щоразу стає більше.


Які моделі легковиків шукають найчастіше на AUTO.RIA?

У рейтингу моделей, якими цього тижня цікавилися українські автомобілісти найчастіше, буквально з різницею менше одного відсотка цього разу першість ще утримав Volkswagen Golf, однак якби «Пасатом» поцікавилося ще кілька користувачів, він зміг би повернути собі перше місце, яке він посідав кілька років. Побачимо, як продовжиться цей «батл» наступного тижня, як найцікавіший момент з картини теоретичних зацікавлень українських автомобілістів. Бо в іншому список залишився майже без змін, з кількома незначними перестановками та «випадінням» з нього Skoda Superb.


Найдорожчі авто, продані цього тижня на AUTO.RIA

Усі легковики, котрі потрапили на слайд, мали цінник понад $100 тисяч, а троє з них рік випуску не далі 2021. Проте окремо хочеться сказати не про більш-менш масові автомобілі з цієї четвірки, які доволі часто можна зустріти на дорогах, а про купе 2011 року випуску – Porsche 911.

Конкретно цей екземпляр був модифікації Turbo S з двигуном на 530 кінських сил, та пробігом лише 31 тисячу кілометрів (за майже 12 років!), що явно зараховує цього «911-го» до автомобілів вихідного дня. А коли ж цей вихідний наставав, власник такого класичного 911-го міг насолодитися прискоренням до першої сотні кілометрів за годину всього за 3,3 секунди, чудовим повноприводним шасі, швидкісною коробкою передач PDK, знаючи, що «максималка» машини складає 314 км/год. Та чи справді хочеться її досягати, коли й без того задоволення від драйву подібного авто цілком достатнє і без вкладання стрілки спідометра до краю шкали…

Найдорожчі авто на AUTO.RIA


Цікавитесь реаліями нашого авторинку, й бажаєте регулярно дізнаватися про те, які моделі найпопулярніші, як змінюються ціни, інтереси покупців та про актуальні тренди – підписуйтесь на пріоритетне отримання новин від AUTO.RIA за допомогою зручного для вас каналу, й не пропустите жодного важливого повідомлення!

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми