debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Як вибрати перший мотоцикл - основні фактори підбору для новачків Назад

Як вибрати перший мотоцикл - основні фактори підбору для новачків

Розповідаємо на що звернути увагу початківцям та як вибрати свій перший мотоцикл правильно. Що потрібно врахувати при виборі першого мото читайте на AUTO.RIA

Як вибрати перший мотоцикл для новачка: простий гайд для початківців

Відчути себе справжнім байкером – це мрія багатьох людей. Свобода та швидкість, що їх дарує мотоцикл приваблює та надихає. Але ось, ви отримали такий бажаний документ – посвідчення водія мотоцикла, що ж далі? Дуже важливо не втратити щойно отримані навички керування байком. А це означає, що треба замислитися про купівлю власного «залізного коня».

Та не всі мотоцикли підходять для початківців, чи знаєте ви про це? Це одне з критичних завдань для новачка – обрати такий байк, яким він зможе керувати безпечно та отримувати задоволення від дорожнього руху на своєму мототранспорті.

Як вибрати перший мотоцикл

То ж як обрати мотоцикл початківцю? Головні фактори вибору

Як це зробити? Звісно ж, покладатися лише на власні вподобання чи моду точно не треба. Замість того варто тверезо оцінити декілька факторів, та на їх базі сформувати запит на той байк, який вам точно підійде. Саме цим факторам підбору байка для новачків ми приділили увагу в цій статті.

  • Перше, на що треба звернути увагу – це призначення байка. Перед тим, як вибрати мото, порозмірковуйте трохи, якими дорогами, в якому стилі, та на які відстані ви збираєтеся їздити на ньому.
  • Наступний фактор – це модель, виробник, та технічні показники байка.
  • Окремо зазначимо необхідність обирати мото, яке буде відповідати зросту та фізичним якостям водія. Це особливо важливо, якщо ви обираєте мото для підлітка.
     

Отже, давайте розберемо, як вибрати мото за цими показниками.

Які типи мотоциклів краще обирати новачку

Почнемо з самого простого: яким типом мотоцикла вам варто керувати? На ринку сьогодні представлені зразки мототехніки таких типів:

  • Дорожні – найпоширеніші та універсальні моделі, що добре поводяться на трасах та міських дорогах. 
  • Всюдиходи – це доволі велика категорія, до якої входять пітбайки, ендуро та кроссові мотоцикли. Вони добре впораються з пересуванням по нерівній місцевості, але варто пам’ятати, що вони доволі потужні та впоратися з їх керуванням буде не дуже просто.
  • Туристичні мотоцикли та круізери – важкі та швидкісні моделі. Їх конструкція розроблена для подолання довгих дистанцій, але керувати ними зможе далеко не кожен.
  • Спортивні мотоцикли мають жорстку підвіску та для кращої аеродинаміки мають дещо особливий спосіб посадки водія. Вони також потребують відшліфованих навичок керування, адже їх основне призначення – участь у спортивних перегонах, де швидкість та майстерність відіграють чималу роль.
     

Якщо ви шукаєте, як вибрати мотоцикл новачкові, то ми радимо зупинитися саме на шляхових мото, які зручні в керуванні та дають змогу відшліфувати навички перед тим, як купувати більш потужного, маневрового та важкого «залізного коня».

Обираємо за об’ємом двигуна

Навіть якщо у вас нема обмежень за бюджетом, варто враховувати об’єм двигуна вашого майбутнього байку. Це важливо з огляду на дві важливі речі:

  • Вам доведеться заправляти ваш мото, тобто чим більший об’єм двигуна, тим дорожчими вийдуть поїздки на ньому.
  • Чим більший об’єм, тим потужніший кінь буде під вами. А ми вже зазначали, що занадто висока потужність на перших етапах засвоєння навичок керування буде зайвою, якщо не небезпечною.

Фахівці на питання, як вибрати перший мотоцикл радять зупинити свій вибір на моделях з об’ємом двигуна у 125-300 кубів. Цього цілком вдосталь для міської чи заміської їзди, а витрати пального в таких мото будуть цілком розумними.

Обираємо за брендами та моделями

Сьогодні для новачків відкриті майже безмежні можливості. Тобто, на ринку присутні різноманітні бренди та моделі байків від бюджетних китайських до класичних та культових виробників. Але варто зауважити, що коли ви обираєте за брендами та моделями, треба враховувати, що ціна вашого мото буде складатися не лише з його ринкової вартості, а й з ціни технічного обслуговування, ціни автозапчастин на нього, їх доступності та наявності професійного сервісу саме для обраної вами моделі.

Тобто, можна зекономити на ціні, придбавши модель, що не є розповсюдженою чи популярною, але є ризики, що ані запчастин, ані майстрів, щоб утримувати мото в порядку ви просто не знайдете.

Згідно з популярністю, найкращими моделями та виробниками мото для новачків вважаються перевірені часом та тисячами байкерів бренди.

  • Yamaha, особливо лінійка YBR.
  • Honda PCX150 або CB 125 (залежно від вашого зросту).
  • Kawasaki Vulcan S.
  • BMW F800GT.

Якщо ж ви хочете отримати щось бюджетніше, то до вашої уваги продукція індійського бренду Bajaj Dominar. Загалом, краще звертатися до класики та також оцінювати наявність сервісу для того чи іншого бренду мото у доступі.

Зріст водія має значення!

Крім моделей та бюджету чи класу/типу мото, чи задумувалися ви, як вибрати перший мотоцикл, за кермом якого вам буде дійсно комфортно? Тут має значення ваш зріст та комплекція, бо, наприклад, легкому та невисокому мотомену буде складно керувати тим же Honda CB 125, бо ця модель потребує доволі високого зросту від вершника та міцної статури, щоб впевнено керувати ним.

До того ж враховуйте вагу самого мото – чим вона нижча, тим простіше ним керувати на невеликих швидкостях, а вам, як новачку, не варто дуже вже прискорюватися. Так само варто обирати мотоцикл для підлітка: легкі та малогабаритні моделі нададуть можливість початківцю призвичаїтися до техніки та навчитися впоратися з нею без шкоди здоров’ю та життю.

Новий чи вже з пробігом? Як не помилитися?

Заради правди скажемо чесно: знайти гідний байк з пробігом на вторинному ринку – хоч і важко, але можна. Але перед тим, як вибрати мото для початківця, краще знайти в такому разі кваліфікованого механіка, який може оцінити стан мотоцикла неупереджено. Це дозволить запобігти неприємних сюрпризів під час використання. Загалом, якщо ваш бюджет дозволяє вам купити мото з салону – це буде кращим вибором.

Як запобігти помилок під час керування байком початківцям

Перше правило – не сідати за кермо без екіпірування та попереднього навчання. Лише коли ваш інструктор вважатиме, що ваших практичних навичок достатньо, та ви склали іспит – варто починати самостійну практику.

Не варто починати поїздки по незнайомій місцевості, вирушати в подорож у поганих погодних умовах, або ввечері. Краще починайте з невеличких подорожей містом чи приміськими дорогами на повільних швидкостях та відпрацьовуйте поступово маневри.

Гідна екіпіровка – запорука вашої безпеки

Пам’ятайте, що, крім того, як вибрати мото для новачків особливо важливо дібрати екіпірування. Для початку вам буде достатньо придбати міське екіпірування – легку, але міцну куртку із захистом ліктів та плечей, окремо варто дібрати захист спини, ніг (мотоштани) та захист для колін.

Обов’язкова частина вашого екіпірування – це шолом та рукавички із захисними щитками. Щодо шолома – моделі типу інтеграл стануть гідним вибором для новачків.

Висновки

Покупка першого байку в житті – це не просто свято, а й чимала відповідальність. Варто точно прорахувати, де, як часто, та в яких умовах ви плануєте їздити на своєму мото. Не варто вкладати всі гроші в занадто круту модель чи одразу купувати чоппер, круізер чи спортбайк. Гарний та надійний шляховик стане гідним варіантом для перших місяців чи років практики керування. Та звісно ж, варто дбати не лише про сам мото, а й про його технічне обслуговування, наявність запчастин для нього та екіпірування для вас. Саме з цих складових успіху складатиметься ваш позитивний досвід керування першим в житті мото.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми