Уряд дозволив підняти ціни на пальне, щоб воно з'явилося.

2022-05-02 10:30

Через гострий дефіцит в Кабміні вирішили збільшити граничні надбавки або навіть скасувати їх для певних сортів пального. Про що йдеться?

Останніми тижнями в Україні спостерігається істотний дефіцит пального, причиною якого експерти називають переривання старих джерел постачання і державне регулювання цін. Сам ринок доволі швидко переорієнтувався на роботу з європейськими постачальниками, однак через цінові обмеження асортимент пального, яке можуть придбати для подальшого продажу на АЗК українські трейдери, дуже малий.

Щоб поліпшити ситуацію в Кабінеті Міністрів України були змушені переглянути граничний рівень торгової надбавки. Для дизельного палива вона збільшилась на 40% (з 5 до 7 грн/л), а для бензинів на 42,8% (з 4,55 до 6,50 грн/л). Збільшення маржі, на думку Уряду, дозволить українським трейдерам врегулювати питання більших витрат на логістику автомобільними шляхами, що має покращити ситуацію з наявністю на заправках - особливо у віддалених від європейських кордонів областях.

Окрім цього в Уряді дозволили не обмежувати ціни на так звані «брендові сорти» пального. А на той випадок, щоб усе паливо на заправках зненацька не стало «преміальним», у Кабміні передбачили запобіжник. Право на торгівлю «брендовими сортами» пального з необмеженими цінами матимуть лише ті АЗК, які також реалізують «стандартні» А-95 та ДП за регульованими державою цінами.

Якою буде вартість стандартного пального «на пістолеті» стане відомо після того, як в Уряді офіційно оприлюднять свіжі дані щодо максимальної роздрібної ціни. Тим часом українські АЗК змушені боротися з дефіцитом самотужки. Наприклад декілька великих мереж вже заявили, що до початку вказаних нововведень продаватимуть пальне тільки власникам карт лояльності. Таким чином вони намагатимуться запобігати спекуляції та контролювати, щоби в одні руки не потрапляло більше ніж 10 літрів пального.

Нагадаємо, що зазвичай Уряд оприлюднює дані про максимальні роздрібні ціни пального що 10 днів, однак з огляду на нагальність питання та критичний дефіцит на АЗС наступне оновлення може відбутися раніше ніж 11 травня, - і ми обов'язково повідомимо про це у Телеграм-каналі AUTO.RIA.

Украина Топливо Срочные сообщения
Темы:

Новости по теме

Последние новости

наверх
Мы используем cookie, чтобы вам было удобнее пользоваться сайтом
Подробней →