debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Більше ніж 30 гривень за літр: автогаз на АЗС подорожчав. Що далі? Назад

Більше ніж 30 гривень за літр: автогаз на АЗС подорожчав. Що далі?

Вартість пропан-бутанової суміші в Україні перетнула не лише психологічний бар’єр, а й межу рентабельності використання автогазу як дешевого альтернативного пального.

На початку квітня ми цитували думку експерта паливного ринку, який прогнозував утрату автогазом статусу «соціального пального» навіть на фоні зростання вартості решти варіантів. Йшлося про те, що ціни на бензини та дизельне пальне пригальмували зростання через державне регулювання, а вартість пропан-бутану залишилась ринковою, - та ще й отримала зайвий поштовх через дефіцит.

Націнку на брендовані сорти пального обмежено — Уряд. Скільки за літр?

Річ у тім, що до початку війни частка імпорту на ринку скрапленого газу України становила 80%, і більша його частина мала російське та білоруське походження (ще майже третину обсягу постачань у 2021 році «закривав» Казахстан). Найбільшим українським виробником автогазу був Шебелинський газопереробний завод на Харківщині, однак він припинив роботу ще у лютому 2022 року через воєнні дії.

Що буде з ринком пального в Україні?

Врешті 20 квітня негативний прогноз підтвердився: на цінниках найбільших автозаправних мереж України вартість газу або впритул наблизилася, або й перевищила межу в 30 гривень за літр. Найдорожчий у країні автогаз з цього дня пропонують на заправках столичної мережі KLO: 30,49 грн/л (+50 коп. до попередньої ціни). Не набагато дешевший він «на пістолетах» заправок Shell (29,99 грн/л), WOG (29,98 грн/л), «Автотранс» (29,98 грн/л), Socar (29,73 грн/л), Chipo (29,60 грн/л), Mango (29,60 грн/л), ОККО (29,50 грн/л) та «БРСМ-Нафта» (29,49 грн/л).

Найдешевший наразі пропан-бутан (принаймні, якщо йдеться про мережеві АЗС) пропонують заправки «Укрнафта» (28,38 грн/л), «Авіас» (28,37 грн/л) і UPG (28,30 грн/л), однак через передбачувано високий попит перед ними може постати питання наявності ресурсу. Хай там як, але за таких цін перед автомобілістами постає питання рентабельності використання такого типу пального як альтернативи бензину.

Зміна роздрібних цін скрапленого газу на АЗС 20 квітня, грн/л

Дані та інфографіка: Enkorr.ua


Навряд чи для когось є таємницею те, що рівень споживання автогазу навіть на доволі точних системах ГБО 4 покоління зазвичай дещо більший, ніж витрата бензину. Йдеться про розбіжність у 10-20%, яка не надто турбувала власників авто з газовим обладнанням, поки бензин був удвічі дорожчим за пропан-бутан. Та чимдалі зближувалися цінники скрапленого газу та звичайного «дев’яносто п’ятого», тим меншою ставала економія на заправці.

Найекономніші нові дизельні кросовери: що є на AUTO.RIA?

Тож зараз, коли розбіжність між вартістю літра скоротилася до 15% (близько 30 грн за літр LPG проти 34 «з копійками» гривень за літр А-95), витрати на купівлю пального будуть однаковими, - навіть якщо знехтувати рештою витрат, пов’язаних з експлуатацією ГБО (хоча вартістю встановленого обладнання, напевно, знехтувати таки не вийде).

Ані краплі пального! Нові електромобілі: що є на AUTO.RIA?

За такого паритету чи не єдиним бонусом від наявності газобалонного обладнання буде наявність на борту додаткового паливного (газового) баку, що за нинішніх часів — не така вже й зайва річ. Звісно, вартість бензину з часом теж може вирости: на думку вже згаданого експерта, державне регулювання роздрібних цін на пальне заважає наситити ринок дорожчим пальним, яке постачається з Європи. Є певні сподівання і на посилення імпорту скрапленого пропан-бутану морем. Питання лиш у тім, чи стане колись різниця між вартістю автогазу й бензину більшою, ніж тепер.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми