«Нульове розмитнення». Питання та відповіді щодо нового закону

2022-04-06 11:07

Вивчаємо офіційно оприлюднений текст нового закону, який нарешті набув чинності, та вникаємо у його головні деталі.

Спокій та тверезий розум – головні чинники, які потрібні зараз аби вникнути у новий механізм ввезення транспортних засобів в Україну без податків на імпорт. Інфопростір майорить численними поспішними повідомленнями про те, як працюватиме (або чому не працюватиме) новий закон, паралельно чимало «експертів» вже встигли поділитися своїми думками про те, коли скільки і кому доведеться доплатити за «нульове мито», що автомобілі, мовляв, можна «приганяти лише для потреб армії», та й крім цих «ідей» є ще чимало подібних, нічим не підтверджених псевдовисновків.

Тому для тих, хто звик до виваженої перевіреної інформації без «хайпового шуму», ми й створили огляд закону №2142-ІХ, який набув чинності 6 квітня 2022 року. Опираючись на фінальну редакцію тексту, опубліковану в офіційному виданні «Голос України». Нагадаємо – цей документ тимчасово, на період воєнного стану, скасовує сплату мита, акцизу та ПДВ («нульове розмитнення») при імпорті транспортних засобів в Україну.

 
Що значить «нульове розмитнення»?

Можливість ввезення певних транспортних засобів (ТЗ) без сплати мита, акцизу та податку на додану вартість (ПДВ).

 
На кого розповсюджується дія нового закону?

На фізичних осіб, громадян України. Також передбачене часткове звільнення від податків на імпорт ТЗ певних категорій підприємців.

 
Скільки часу діятиме «нульове розмитнення»?

Від моменту набуття чинності законом та до скасування режиму воєнного стану в Україні.

 
Які ТЗ можна ввозити з нульовими ставками податків?
 
Яким нормам «Євро» мають відповідати ТЗ?

Легкові автомобілі – не нижче «Євро-2», на практиці від 1996 року випуску, що має бути підтверджено сертифікатом відповідності.

Автобуси та вантажівки – не нижче «Євро-5», на практиці від 2009 року випуску, теж підтверджується сертифікатом.

Кузови до легкових авто, причепи, напівпричепи та мотоцикли не підпадають під дію закону, яким вимагається відповідність ТЗ певним екологічним стандартам.

 
Які ТЗ не можуть бути ввезені з «нульовим розмитненням»?

Яких немає у переліку, що вище, а також ті, які мають походження або ввозяться з країни, визнаної державою-окупантом або агресором, згідно з законом, а також з окупованих територій, визначених такими у законі.

 
За що доведеться платити під час дії цих тимчасових правил?

 
Після скасування воєнного стану потрібно щось доплачувати?

Ні. Подібна інформація – не більше, ніж чиїсь вигадки. У законі не передбачено жодних розстрочок, відтермінувань чи перенесення строків сплати податків. Якщо машина пройшла митне оформлення за цими тимчасовими правилами та зареєстрована у СЦ МВС, вона має такий же статус, які ті ТЗ, що вже були в Україні.

 
З яких країн можна ввозити ТЗ за новим законом?

З будь-яких, окрім тих, які зазначені у розділі про обмеження (країни агресори/окупанти). Крім того, зважте, аби авто відповідало еконормам «Євро» (чи аналогічним), щоб не придбати якусь екзотику, яка може бути вироблена в окремих країнах після зазначених вище років випуску, однак без відповідності потрібним екостандартам.

 
Як чоловікам виїхати за кордон для «пригону» авто?

Чоловіки, громадяни України віком від 18 до 60 років, не можуть покидати межі держави. Є виключення, однак вони точно не стосуються завдань щодо купівлі автомобіля дешевше. Доведеться покладатися на тих, чий вік 60+, або робити це жінкам, або ж скористатися послугами іноземців-посередників, які зможуть «пригнати» для вас авто на основі нотаріального доручення.

 
А «євробляхи», які вже є в Україні, можна розмитнити «за нуль»?

Для початку – що таке «євробляхи». Це автомобілі на іноземній реєстрації, які експлуатували українці без належного митного оформлення, з порушенням строків тимчасового або транзитного ввезення. Часто такі машини були оформлені на іноземні юридичні особи, а «власник» мав документи про те, що він (як приклад, бо варіантів була безліч) водій, який виконує завдання цієї закордонної компанії.

Отже, якщо ви за попередні 5 (так, п’ять!) спеціальних пільгових періодів не легалізували свою «євробляху», у такому ж статусі вона і залишиться. Передайте її добровільно на потреби ЗСУ (якщо машина на ходу і варта ваги), оформивши це юридично, аби у майбутньому не мати значних штрафів.

Або виїжджайте на такій машині за кордон, знімайте там з обліку, оформлюйте «купчу» від власника та після цього заїжджайте у режимі імпорту, й користуйтесь «нульовим розмитненням».

 
Нові авто теж підпадають під дію нового закону?

Тимчасове скасування мита, акцизу та ПДВ стосується лише фізичних осіб, тобто офіційні імпортери, які є юридичними особами, не підпадають під ці умови. Звісно, можна віднайти шляхи, як фактично нове авто перевести у статус вживаного, однак не будемо вдаватися у деталі подібних «схем», не той зараз час.

 
Чи є якісь додаткові чи приховані обмеження?

Транспортні засоби, які будуть оформлені за тимчасовими правилами, матимуть такий же статус, які ті, що вже мають українську реєстрацію. Їх можна буде продавати, дарувати, тобто здійснювати всі дозволені законом операції без будь-яких обмежень. Також немає лімітів щодо кількості розмитнених авто на одну особу (як це бувало у попередніх рішеннях законотворців). Одним словом - ніяких лімітів чи обмежень не передбачено.

 
Чи подешевшають автомобілі на ринку?

Ціни зміняться, переважно у меншу сторону, адже правила змінилися. Наскільки, на які групи авто – ми це дослідили раніше, ось вичерпна стаття про сегмент легковиків, а за цим посиланням – про вантажні «буси». Точно це не зачепить групу електромобілів, які вже не перший рік розмитнюються лише з невеликим акцизом, та ще деякі сегменти ринку.

 
Чи хтось на практиці вже скористався «нульовим розмитненням»?

Один з наших партнерів, який займається імпортом авто з пробігом, уже вирушив за кордон аби спробувати ввезти автомобіль за новими правилами. Після того, як буде ввезений та зареєстрований цей перший автомобіль, ми неодмінно розкриємо для користувачів AUTO.RIA усі подробиці щодо того, як «нульове розмитнення» працює на ділі та чи справді можна оформити автомобіль за годину, як це зазначено у законі. Поки ж підтверджених фактів ввезення авто за цими правилами у нас немає.

А щоб бути серед перших, хто дізнається про це – радимо підписатися на наш Telegram-канал, й ми неодмінно проінформуємо вас про вихід такої статті.

Растаможка
Темы:

Новости по теме

Последние новости

наверх
Мы используем cookie, чтобы вам было удобнее пользоваться сайтом
Подробней →