debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Отримали «права»? Купуємо перший автомобіль! Назад

Отримали «права»? Купуємо перший автомобіль!

Чому не варто відкладати купівлю автомобіля після отримання посвідчення водія, та як правильно обрати першу машину.

Впродовж минулого 2022 року 429 тисяч українців вперше отримали водійські посвідчення. Вочевидь, такий документ потрібен не «для галочки», а щоб почати ним користуватися, тобто – сісти за кермо автомобіля уже як водій, а не учень автошколи. І це правильне рішення – чимшвидше розпочати власну практику водіння, адже з часом, без регулярного оновлення навичок, все вивчене забувається. Тож висновок простий: отримали «права» - не відкладайте купівлю автомобіля.

Яке авто купити: нове чи з пробігом? Давайте знову поглянемо на статистику минулого року – 96,8% легковиків були купленими в Україні вживаними. Тож якщо ви маєте змогу купити нову автівку з салону – переходьте сюди, а коли ж (як і більшість українців) цікавитесь легковиками з пробігом – продовжуйте читати, далі буде чимало корисних практичних порад.

Дія та AUTO.RIA. Які вигоди для покупців та продавців дає це партнерство?

Почати варто з того, де можна побачити автомобілі, які пропонуються до продажу та дізнатися ціни на них. Для цього не обов’язково їздити по авторинках чи майданчиках з продажу авто – практично все, що має колеса і його можна купити в Україні, продається на AUTO.RIA. При цьому варто зазначити, що не обов’язково шукати робоче місце зі стаціонарним комп’ютером чи носити у торбі ноутбук. Найпростіший та найбільш зручний шлях – встановити на свого смартфона додаток AUTO.RIA, і він завжди буде з вами, ще й з масою корисних функцій.

А що, якщо..? Таке питання у новоспечених водіїв виникає досить часто. А якщо автомобіль буде часто псуватися? А якщо з документами будуть якісь проблеми? А якщо я куплю щось таке, про що скоро шкодуватиму, зроблю помилковий вибір? Що ж, давайте по черзі розберемося з усіма можливими фобіями, букет яких зазвичай супроводжує більшість водіїв, які щойно отримали такий статус офіційно.

Готові підбірки автомобілів на будь-який смак, гаманець та потреби
Що купити?

Розглядайте авто якомога меншого віку та з якомога меншим (найкраще – 50…100 тис. км) пробігом. Тоді ймовірність того, що машина потребуватиме частих ремонтів буде найменшою. А щоб бува, пробіг не «скрутили» чи не «приписали» рік випуску машині (а таке часом намагаються зробити окремі спритники) – обирайте автівку на AUTO.RIA, адже тут (і лише тут) можна перевірити практично все, що піддається перевіркам. Від перевірок за VIN-кодом, звірки пробігу з незалежними реєстрами, пошуку ймовірних обтяжень щодо продажу, участі авто в ДТП та подібної важливої інформації, до фізичної перевірки технічного стану автомобіля за спеціальною програмою, висновком якої буде рекомендація фахівців – варте авто уваги, чи вам пропонують «відро з гайками», ремонт якого може обійтися у більші гроші, ніж коштує вся машина на ринку.

Перевірити авто на AUTO.RIA

Гаразд, де вибирати авто і те, що його можна (і потрібно) перевірити, ми дізналися. А що саме купити? Адже скільки людей – стільки думок, і кожен порадник наполягатиме на тому, що лише його думка варта уваги. Для цього, як і в першій частині цієї статті, пропонуємо не змішувати геть усе докупи, а крок за кроком розібратися з тим, що ж може турбувати водія-початківця, та як вийти з кожної окремої ситуації.

Габарити=дискомфорт?

Буває так, що деяким водіям на початках здається, немов вони керують не автівкою, а двоповерховим котеджем, який лише дивом не зносить усі стовпи та не зачіпає інші будинки. Отже, коли недолюблюєте великі машини – не біда, адже є зручні компактні моделі. Наприклад – доступний Daewoo Matiz (та подібний китайський варіант Chery QQ), стильний Smart, або харизматичний Fiat 500. Одним словом – автівки класу «А» якнайкраще підійдуть тим, кому керувати габаритними машинами проблемно.

Підібрати компактні авто


Три педалі – не для мене

Особливо актуальне це питання для тих, у кого в посвідченні зазначений код 78, який дає право керувати виключно автомобілями з АКП. Хоча, якщо чесно, за кілька років така річ як коробка передач з ручним перемиканням (та педаллю зчеплення) відійдуть в історію. Адже в електромобілях (подейкують, що саме за ними майбутнє) взагалі немає ніяких коробок передач. Та поки дійдемо до теми «електричок», зупинимось на варіантах найдоступніших на українському ринку легковиків з автоматичними коробками.

  Наприклад, є достатній вибір (і за порівняно невеликі гроші) таких моделей, як Chevrolet Aveo або Lacetti, Opel Corsa, Volkswagen Polo. Можна переглянути ще варіанти, які увійшли до нашої підбірки авто з АКП, ціною від $4000.

Вибрати недороге авто з АКП


Боюся, аби машина часто не ламалася

Щоб так не ставалося, перший варіант – купити нову машину, з гарантією, Нагадаємо, у нас такі теж продаються, і побачити їх можна за ось цим посиланням. Коли ж виділеного бюджету вистачає на вживану машину – ставте в пріоритет якомога менший пробіг та вік автомобіля. Аби у нього був достатній залишковий ресурс. І не забувайте перевіряти ці параметри за допомогою AUTO.RIA. Ось кілька прикладів порівняно доступних та водночас «свіжих» моделей: Dodge Journey, Renault Megane, Hyundai Sonata. Більше варіантів у підбірці автівок віком не більше 5 років та ціною близько $10000

Підібрати доступні «свіжі» авто


Хвилююся, аби всі гроші не залишати на АЗС

Така ситуація цілком може статися, якщо необачно вирішити купити «авто мрії», скажімо котрогось з представницьких седанів віком понад 20 років, з двигуном V12. Тоді справді ціна кожного кілометра пробігу буде подібною до тої, яку тратить Укрзалізниця на пальне для тепловозів.

У такому разі варто обирати щось з економних варіантів, наприклад – дизельних, так, щоб і не за всі гроші світу, і водночас не надто витрачатися на пальне. Підбірка таких авто у нас, звісно, теж є, де запропоновано аж 15 варіантів. А тут наведемо кілька прикладів, популярних серед українських автомобілістів – Renault Megane, Volkswagen Golf, Opel Astra, Skoda Fabia.

Підібрати доступне дизельне авто


Я виключно за електромобілі!

Гаразд – є і такі варіанти. Головне – аби електроніка була «живою», а тягова батарея мала достатній запас ємкості, щоб автомобіль не перетворився на «песика на ланцюжку», який не може відбігти далі кількох метрів від своєї будки. До речі, перевіряти дійсний запас ходу «електричок» найкраще на практиці – тестовою поїздкою, а не за допомогою діагностичних сканерів.

Серед бюджетних (як для свого класу) моделей електромобілів ми б радили звернути свою увагу на Nissan Leaf, Renault ZOE, BMW i3 та Fiat 500e.

Вибрати електромобіль на AUTO.RIA


Хочу «джипа»

Буває так, що одного разу спробувавши покерувати кросовером чи позашляховиком, водієві всі інші варіанти легковиків здаються не настільки зручними. Адже у «джипах» зазвичай значно вища посадка водія, яка дає більшу оглядовість, крім того, чимало кросоверів мають підвищений дорожній просвіт, що дозволяє паркувати їх колесами впритул до бордюру, не ризикуючи відірвати бампера.

Але ж ми досі говоримо про водія-початківця, тож габаритного позашляховика радити не будемо. Зупинимось на тих варіантах, які належать до групи SUV, та не є надто громіздкими водночас. Найбільш розповсюджені на нашому ринку у цій категорії такі моделі як Renault Sandero Stepway, Peugeot 2008, Hyundai Kona та чимало інших. Підбірка з компактними «джипами» ціною від $6500 вже готова вашій увазі.

Вибрати компактного кросовера


Вдалого вибору та безпечних і цікавих подорожей!

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми