debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Як не стати власником «потопельника»? 10 кроків покупця вживаного авто Назад

Як не стати власником «потопельника»? 10 кроків покупця вживаного авто

У світі з певною регулярністю стаються повені, внаслідок яких під водою опиняються сотні, а то й тисячі автомобілів. Які згодом з'являться на ринку - десь як товар від страхових компаній, з поміткою "water-flood", а десь як цілком "живі" автомобілі, чиї продавці намагаються приховати неприємне минуле таких машин. Розповідаємо, чим небезпечні авто-"потопельники", та як їх виявити самостійно.

Купити автомобіль дешевше середньоринкової ціни - цілком виправдане бажання. А якщо, на додачу, ще й рік випуску не надто «волохатий» і пробіг невеликий, така пропозиція стає дуже привабливою. Проте слід у всьому проявляти обережність і не поспішати з покупкою, не переконавшись у тому, що насправді ви не витратите гроші на товар, який за наступні кілька місяців «витягне» бюджет, рівний початковій вартості покупки. Цього разу мова піде про те, як розпізнати автомобіль, який побував під водою, - або, як кажуть в народі, «потопельника».

Готові підбірки автомобілів на будь-який смак, гаманець та потреби
Що купити?

Після зміни правил розмитнення у 2016-му, коли імпорт почав трохи оживати, вперше питання "топляків" доволі гостро постало після ураганів «Ірма» і «Харві» (США) в серпні 2017-го: тоді сотні тисяч автомобілів, що постраждали від стихії, були передані у страхові компанії. Ті своєю чергою продавали їх через аукціони за низькими цінами в стані «як є». А далі підприємливі «гонщики», викуповуючи ці авто, зі стану «як є» відновлювали їх до рівня «як нова»: надаючи «топляку» вид автомобіля без пошкоджень, щоб продати за максимальною ціною. Після цих подій траплялося ще чимало природних катаклізмів, внаслідок яких з'являлися наступні хвилі "потопельників" на майданчиках страхових аукціонів, частина яких діставалася й до України.

У чому небезпека покупки авто, яке побувало під водою?

Питання не таке вже й дивне: на автомийці машину теж поливають водою з усіх боків, але це не призводить до жодних негативних наслідків (хіба що крім випадків з люком, що протікає). Річ у тім, що сучасні автомобілі обладнані безліччю різних (переважно - електронних) систем, проникнення води в які неприпустимо.

До таких відносяться: блоки управління і керовані ними виконавчі механізми, подушки безпеки та їхні піропатрони, панель приладів, органи управління електросистемами, аудіосистема... Вода може створювати короткі замикання на доріжках електронних плат, в роз'ємах, призводити до окислення контактів в кнопках. Згодом корозія в районі скупчення дрібних елементів, таких як ряди ніжок мікросхем, призведе до повного замикання контактів та виведення з ладу електронного пристрою.

Проблема в тому, що висушений, наприклад, в камері для фарбування автомобіль буде повністю працездатним деякий час. Відмови обладнання почнуться не відразу - перші ознаки з'являться через кілька тижнів, а протягом 2-3 місяців їхня кількість буде такою, що авто на сервісі проводитиме більше часу, ніж у самостійному русі. Крім того, не всі системи можливо відновити - наприклад, подушки безпеки. Ніхто не дасть гарантії, що промоклий і злиплий мішок самої подушки в потрібний момент розкриється як потрібно, а не розірветься на шматки... Та й чи спрацює підмочений заряд, який повинен наповнити подушку газами?

Крім технічних проблем «потопельник» зазвичай наділений «букетом» проблем косметичних. Оббивка салону, сидінь, килимки, навіть якщо їх обробити потужними мийними засобами все одно будуть випускати «болотний запах», особливо після тривалого простою авто під променями сонця.

І останній «сюрприз», який дасть про себе знати приблизно через рік - наскрізна корозія окремих кузовних елементів. Бруд і мул, які зібралися всередині нижніх порожнин дверей, в «засіках» багажного і моторного відсіків, утримують в собі вологу, як губка, що зазвичай призводить до прогнивання металу.

Тож загалом, чому купувати авто, що побувало під водою, не варто - зрозуміло. А тепер давайте поетапно розберемося з тим, як не стати власником такого «подарунка».

10 кроків, які можуть допомогти виявити автомобіль- «топляк»

1. Теоретична віддалена перевірка. Розглядайте пропозиції з перевіреним VIN-кодом, замовте додатково звіт CARFAX (для авто зі США), або розширені перевірки VIN+ / VIN MAX. Це можна безпечно і з гарантією зробити на кожній сторінці пропозиції, присутньої на AUTO.RIA.

2. Якщо автомобіль можна оглянути наживо до покупки - скористайтеся допомогою кваліфікованого автомайстра. Нехай він огляне авто, можливо, з частковим розбиранням (зняттям дверних карт, окремих елементів декору салону, ковроліну та покриття багажника) й винесе свій вердикт - чи є специфічний «мокрий» бруд, чи лише «звичайний» пил під прихованими від очей елементами.

3. Оглядаючи авто самостійно, після відкриття дверей зверніть увагу на запах - чи не присутні «підвальні нотки», або навпаки - зайва кількість дезодоранту.

4. Огляньте покриття підлоги, спробуйте підняти килимки, щоб побачити метал. У нижній частині кузова вода затримується найдовше. Там не повинно бути калюж або грязьових плям з частинками мулу, трави та листя. Якщо ж килимове покриття абсолютно нове або заправлено неакуратно - можливо, авто готувалося до продажу після «купання».

5. Огляньте сидіння. Стисніть їх рукою в декількох місцях - все повинно бути абсолютно сухим. Загляньте під сидіння, на їх кріплення - чи немає слідів недавнього відкручування болтів, чи однаковий колір елементів механізму поздовжнього регулювання, чи не бовтаються вони, чи нема знизу «зайвих» дротів і роз'ємів.

6. Фари та ліхтарі: в них не повинні бути конденсату, а на металевих рефлекторах і ковпачках всередині - іржі. Зрозуміло, що води в них також бути не повинно.

7. Під капотом: постарайтеся за допомогою ліхтарика заглянути в усі куточки, де теоретично міг затриматися мул. Двигун та інше обладнання повинні бути сухими, в ідеальному варіанті - з невеликим шаром «робочого» пилу.

Якщо під капотом все вимито до блиску - можливо, неспроста. Втім, деякі продавці полюбляють вимити авто до блиску, щоб товар виглядав більш привабливим.

Онлайн проверка авто по VIN-коду
Узнайте больше, чем сказал продавец!

Підемо далі: огляньте повітряний фільтр ДВЗ - якщо він покритий рясним брудом і сплющений - вердикт очевидний. Якщо абсолютно новий - є ймовірність, що його щойно замінили, оскільки він був пошкоджений настільки, що двигун просто не міг би завестися. Продавці рідко проводять повне ТО перед продажем, адже це зайві витрати. Ті ж операції проведіть з фільтром салонного повітря.

Масло у двигуні авто з пробігом завжди трохи непрозоре, а масляний фільтр покритий таким же шаром пилу, як і двигун. Якщо ж фільтр новий і масло прозоре - не виключено, що його замінили, оскільки двигун «наковтався» води. Ну а якщо на щупі рівня моторної оливи «каша» брудно-жовтого кольору з дрібними бульбашками - воду з мотора просто не видалили, його навіть заводити не можна.

Сделаю сам! Что такое «автомобиль-проект» и кому он нужен?

Огляньте ємності з іншими технічними рідинами - чи «робочий» у них колір, чи навпаки - вони абсолютно нові, або ж в бачках присутня грязьова суспензія...

8. Багажник: підніміть покриття, вийміть коробки з інструментом для заміни запаски і саму запаску, - питання те саме: чи немає слідів висохлої води, піску і бруду. Відкрийте бічні люки, «просвітіть» ліхтариком наскільки можна глибоко всі приховані порожнини.

9. Якщо досі ви не знайшли ніяких ознак «потопельника» - проведіть статичний тест. Запустіть двигун, включіть по черзі всі прилади, випробуйте органи управління, натискайте на всі кнопки і покрутіть всі «крутилки». Чи немає на панелі приладів попереджувальних написів чи увімкнених лампочок, які свідчать про несправності?

Увімкніть музику - ви повинні почути нормальний, чіткий звук. Якщо ж акустика «гундосить», хрипить, або динаміки звучать неоднаково - можливо, після намокання їх дифузори пошкодилися, а бруд, принесений з водою, забив проміжки між котушкою і магнітним керном.

Перевірте роботу склопідіймачів - якщо в механізми потрапив пісок, ви почуєте характерний хрускіт і скрип; можливо, буде і підклинювання при русі шиб.

Повністю відкрийте люк на даху (якщо він, звичайно, є). Озброївшись ліхтариком, огляньте порожнину, в яку «поїхала» кришка люка. Шукаємо те саме: мул, пісок, рослини.

Якщо ви вмієте користуватися ноутбуком, планшетом або смартфоном, а також заздалегідь придбаєте діагностичний сканер для роз'єму OBD-II, який підключається до будь-якого з перерахованих пристроїв, спробуйте провести пошук помилок по блоках управління автомобілем. Хоча, якщо досвіду в таких процедурах немає - краще заїхати на СТО, де фахівці проведуть сканування електронних систем на професійному обладнанні.

Автомобили, на которых чаще встречались «скрутки» пробега

10. Зробіть тестову поїздку на автомобілі. Чи все працює як треба, чи не «вискакують» помилки на панелі приладів? Чи немає характерного «душка» з дефлекторів системи вентиляції та моментального запотівання лобового скла при запуску вентилятора? Як поводиться автоматична коробка передач, чи не поскрипує оббивка салону (її могли неакуратно зібрати після передпродажної підготовки)?

Все виглядає складно, і ви не впевнені, чи запам'ятаєте стільки пунктів, й сумніваєтесь, чи зможете їх всі виконати самостійно при огляді автомобіля? Не проблема: скористайтесь перевіркою технічного стану авто, яку можна замовити на AUTO.RIA, і фахівці акредитованої станції з обслуговування автомобілів перевірять потрібну машину за вас. Навіть якщо вона знаходиться в іншому місті. 

Замовити технічну перевірку авто

Якщо ви все ще самостійно оглядаєте цікавий вам автомобіль, продавець без роздратування терпить всі ваші «тести», а натяків на «підводне минуле» немає - можливо, ви знайшли непоганий варіант. Але переконатися на 100% можна буде лише через місяць-другий експлуатації: якщо електроніка почне давати збої, перестануть працювати деякі кнопки та почнуть з'являтися неприємні символи на приладовій панелі - значить, це все ж був «топляк», але такий, що пройшов доволі якісну передпродажну підготовку.

Купівля автомобіля з пробігом завжди несе у собі певний ризик. Проте тепер, коли ви знаєте як перевірити машину перед покупкою, ризик стає набагато меншим.

Вдалих і безпечних угод!

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Другие материалы журналов

Комментарии (6)

Добавить комментарий к статье
Юрій | 00:05, 25 июня 2019

Добавити нічого! Професійно! Дякую.

Олег | 13:24, 18 июля 2019

Проблема в том, что в автосалонах утоплеников, и неудачно спущеных (битых, крашеных) также полно

igor | 20:06, 07 окт. 2019

Дуже професійно !!!

Сергей | 19:30, 23 июля 2021

Так же как не попасть с битком с сша , рулетка

Sergey | 23:22, 29 июля 2021

Смотря где брать битки а так да Утопленник всегда лоторея с одним іиналом тк не угадаешь что загнеться еще

Сергей | 14:00, 10 авг. 2021

Битки они и в Африке битки , где бы ты их не брал , все равно это уже свалка

Добавить комментарий к статье Читать все комментарии (6)

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми