12 «зірок» мотосалону EICMA`23: не припиняйте рух!

Темп втілення інновацій в автоіндустрії за останні роки неабияк збільшився, та ми до нього встигли пристосуватися і звикнути. Однак події в галузі будування мотоциклів досі змушують спостерігати за прогресом роззявивши рота. І нехай мотосезон вже завершено, світ не стоятиме на місці до весни: сьогодні роздивимось найцікавіші байки, представлені минулого тижня на головному мотоциклетному шоу Європи – ЕІСМА 2023.

Впродовж низки попередніх років результати проведених подій аналогічного штибу давали зрозуміти, що двоколісна революція не змусить себе чекати, але на кількість новинок мотошоу були, відверто кажучи, небагаті. Чого не скажеш про 2023-й рік. Різноманіття представленої техніки просто вражає і при визначенні мотоциклів для цього огляду ми повсякчас стикалися з проблемою вибору мотоцикла, що вразив нас найбільше, і котрий точно стане гарячим товаром на маркетплейсах.

У подальшому переліку новинок може бракувати деяких важливих моделей: даруйте, новинок цьогоріч справді було через край, а ми прагнули розповісти хоча б про найяскравіші (принаймні на наш погляд) двоколісні агрегати. Разом з тим, цього року про випуск нових моделей повідомили кілька доволі невеликих, але непересічних виробників, — і це ще більше ускладнило процес відбору. Втім, годі виправдовуватись: давайте врешті розпочнемо знайомитись із цікавинками цьогорічної виставки Esposizione Internazionale Ciclo Motociclo e Accessori, яку ми звично звемо Міланським мотошоу ЕІСМА 2023.

MV Agusta Enduro Veloce

Почнемо з місцевого виробника — італійського бренду MV Agusta, котрий, напевно, здійняв на шоу найбільше галасу. Два роки тому італійці представили концепт Lucky Explorer 9.5, який одразу став головним героєм заголовків. Нині ж компанія показала серійну його версію.


Почнемо з того, що це – перший за багато років справжній позашляховий мотоцикл від італійського гіганта. І він ще й дебютує з абсолютно новим рядним трициліндровим двигуном на 931 куб.см. потужністю близько 121 к.с. Повністю регульована підвіска, колеса на 21/18 дюймів, надміцне шасі Sachs, система контролю тяги, круїз-контроль – і це лише невелика частина принад нового Enduro Veloce. Серед конкурентів – Ducati DesertX та KTM 890 Adventure R.

Royal Enfield Himalayan 450

Ще один представник пригодницького класу – Royal Enfield Himalayan 450 – і одразу найочікуваніший мотоцикл 2023 року початкового ADV-рівня. Перша його поїздка, звісно ж, відбулася в Індії, але, на щастя, живі зразки доїхали й до Європи. В ньому дивує багато речей, та в першу чергу це його силова установка. Чому? Річ у тім, що це перший в історії компанії двигун з рідинним охолодженням.


Потужність 452-кубового мотора (39,5 к.с.) і його габарити ставлять мотоцикл поряд з дуже популярними (серед решти — і на рідному ринку Індії, де вони виробляються) BMW G 310 GS та KTM 390 Adventure. З іншого боку компанія тішить впровадженням новітніх технологій на кшталт повністю цифрової панелі приладів, вибору режимів їзди, можливості підключення смартфона, налаштування ABS та інтеграції Google Maps вже у базовому оснащенні. Непереливки конкурентам буде і через наявність на Himalayan 450 довгоходної вилки, а також спицевих коліс 21/17.

КТМ 1390 Super Duke

Австрійський бренд після нетривалої перерви повертається на ЕІСМА одразу з кількома новинками, однією з яких є стріт-файтер 1390 Super Duke. Цей дебют тривалий час був під питанням, а виробник і досі не повідомив точних технічних даних новинки. Хай там як, зрозуміло принаймні те, що потужність цього монстра сягатиме замалим не 200 к.с.


Також очевидно, що байк отримав абсолютно новий дизайн зі ще більш агресивною передньою частиною і вертикально розташованою оптикою. З нового тут також “роздуті” кожухи паливного бака, нові хвостові панелі та вбудований світлодіодний задній ліхтар, в який інтегрували габарити й покажчики повороту.

Все це, поза сумнівами, зробить 1390 Super Duke ключовим гравцем у сегменті hyper naked, які він втратив з приходом 200-сильних Ducati Streetfighter V4 та BMW M 1000 R. І, схоже, це саме той випадок, коли божевільний стане ще шаленішим.

Suzuki GSX-S1000X

ЕІСМА стала доволі плідною і для японського виробника. У 2021-му році він дебютував з абсолютно новими моделями GSX-S1000 і GSX-S1000GT, а минулого року ми побачили нові “середньоваговики” компанії – GSX-8S і V-Strom 800DE. Як і слід було очікувати, ця тенденція продовжилась і цього року, оскільки виробник затвердив тип нового Hayabusa – GSX-S1000X.


Турер пригодницького типу стане найбільшою пропозицією GSX-S за розмірами. Його колісна база на 1 см більша, ніж у GT, а перевага по висоті — майже 8 см! Крім того, дані з ТТХ свідчать про вагу 232 кг, що на 6 кг більше, ніж у мотоцикла, на базі якого він побудований. Крім розмірів, значок X принесе з собою налаштування підвіски з великим ходом. Схоже, що сегмент далекобійних байків компанія планує розширяти одразу у кількох напрямках.

Honda CB1000 Hornet

Можливо, шанувальники шалених італійських байків з нами не погодяться, але без присутності Honda в класі naked стало нудно. Та цього року японці нарешті представили свого флагмана у цьому класі, і хоча новинок на виставку вони привезли аж через край, саме СВ1000 Hornet привернув до себе найбільше уваги.


Літровий двигун має 147,5 к.с. потужності та 100 Нм крутного моменту, що свідчить про яскраве повернення “Хонди” до класу літрових стрітфайтерів. Дизайн цього разу став більш ніж лаконічним і стриманим, але саме це і приваблює прихильників “Шершня”. Мотоцикл має передню підвіску Showa діаметром 41 мм, позаду – Pro-Link з моноамортизатором, а серед електроніки – Throttle By Wire, три режими їзди, Android Auto / Apple CarPlay і ще чимало такого іншого.

Ducati Hypermotard 698 RVE

Непересічну двоколісну техніку італійського бренду Ducati заведено згадувати серед найкрасивіших мотоциклів у світі. Сперечатися з цим марно, адже італійський бренд знає свою справу, і навіть далекі від теми мотоциклів люди погодяться з цим твердженням. Тож не дивина, що вже 12-й рік поспіль найкрасивішим мотоциклом року визнають представника саме цього бренду. 


У 2023-му згідно з остаточним рішенням понад 25 000 людей, які брали участь у голосуванні, цей титул дістав Ducati Hypermotard 698 RVE, – отже нагорода «Moto più Bella» цього року вкотре залишається на батьківщині. “Під капотом” – перший одноциліндровий двигун “Дукаті” за останні десятиліття потужністю 77,7 к.с., – але її можна збільшити до 85 “коней” за допомогою опціональної вихлопної системи Termignoni. Вага “красуні” становить 151 кг.

Kawasaki Z 7 Hybrid

Очевидно, що шлях мотоцикла з такою назвою до України буде тернистим (втім, це ж не завадило “Хонді” привезти до нас чотириколісний кросовер ZR-V), та підійдімо до питання з професійної точки зору і погляньмо на характеристики. Здається, “Кава” і у 2023-му році вперто ігнорує захоплення конкурентів електричними системами приводу. Та через це інтерес до бренду лише зростає.


Адже разом із представленим раніше в цьому році Ninja 7 Hybrid японці привезли до Мілану ще одного “гібрида”. Він використовує той самий 451-кубовий бензиновий двигун внутрішнього згорання за основу та додатковий електромотор потужністю 9 кВт. Загальна потужність та сама – 58 к.с. Електрична автономність – 12 км. Також на байку реалізована можливість ручного й автоматичного перемикання передач та режим руху Eco-Hybrid

Italian Volt Lacama

Усі великі виробники використовують виставковий зал мотошоу як привід здивувати відвідувачів технікою нового покоління. Проте останнім часом увагу інженерів було зосереджено на електрифікації, тож мотоцикли з акумуляторами та електродвигунами стають дедалі поширенішими. Серед найцікавіших новинок такого штибу ще один герой місцевої публіки — яскравий Lacama від бренду Italian Volt, придбаного нещодавно електротехнічною компанією Tezzari EV. Тож сумнівів у тому, що байк піде в серію, більше не лишається.


Мотоцикл позиціонується як вуличний боєць та може похизувати одразу чотирма режимами їзди, один із яких називається Rocket і вивільняє максимальну потужність у 150 к.с. з “автомобільним” крутним моментом у 230 Нм. Клієнтам пропонуватимуть дві версії, найагресивнішою з яких буде Hypersport, здатна подолати понад 250 км шляху на одному заряді

Інженери вдосконалили систему керування температурою АКБ, яка передбачає «циркуляцію діелектричної рідини шляхом занурення батареї». Це забезпечує швидке та інтенсивне охолодження, а наявність підігріву дозволяє заряджатись навіть за суворих зимових температур. Крім того, мотоцикл має вбудовану систему пожежної безпеки, а його зовнішній вигляд можна легко змінити за допомогою кількох гвинтів. Ціна – близько 30 000 євро: такий електричний транспорт дешевим поки не буває… 

Yadea Kemper

…Якщо, звісно, він не імпортований з Китаю. Серед безлічі новинок, привезених до Мілану з Піднебесної, найбільше нашої уваги привернула саме ця, — завдяки її характеристикам, що без перебільшення вражають. По-перше, виробник заявив, що зарядити електробайк від 0 до 80 відсотків ємності тягової батареї можна лише за 10 хвилин завдяки високопродуктивному блоку акумуляторів. Пікова віддача у 40 кВт ставить його в один ряд із численними дорожніми байками з потужністю двигуна близько 55 к.с., – але ж зараз йдеться про електричний байк! 


На ньому використано літій-іонну фосфатну АКБ ємністю 6,4 кВт·год, сумісну із зарядними пристроями Type 2 або CCS2, а про її продуктивність (принаймні на папері) свідчить заявлений виробником час прискорення до 100 км/год за 4,9 секунди, хоча максимальну швидкість обмежили на позначці у 160 км/год. Використання преміальних компонентів на кшталт 4-поршневих гальмівних супортів Brembo, підвіски KYB та інших компонентів такого ж рівня свідчать про високу якість байка, — а також про те, що він намагатиметься стати реальним гравцем на ринках Європи та США. Звісно ж, за умови адекватної вартості.

CFMoto MT-X Concept

Схоже, що виробники з Китаю дещо змінили підхід до бізнесу і це стосується не тільки якості виготовлення та використання преміальних компонентів на своїх байках. Найбільш серйозні гравці демонструють на мотошоу не просто цікаві новинки, а й ті, що “виросли” зі свого часу представлених концептів. Втім, на шоу не бракувало й таких: одним із найефектніших концепт-байків цьогорічної ЕІСМА став CFMoto MT-X Concept.


Це не просто дуже гарний байк, схожий на серійну модель: одночасно це ще й потенційний представник популярного класу середньорозмірних туристичних мотоциклів. Бренд вже має кілька моделей в цьому сегменті, але з МТ-Х китайці мають намір доєднатись до низки іменитіших виробників у питанні якості та продемонстувати власний новаторський дизайн. 

Втім, у зовнішності МТ-Х нескладно розгледіти натяки на знайомі рішення від КТМ – європейського партнера CFMoto. Також на байк планують встановлювати новий двигун, потужніший за звичні 450-кубові установки. Виробник анонсує, що серійна модель матиме електронні регулювання підвіски, навігатор, додаткові системи безпеки і посилену раму для справді жорстких умов використання тощо. Ми чекатимемо!

Ultraviolette F99

Мотосвіт уже знає про модель F77 від індійського бренду Ultraviolette – повністю електричний байк, здатний розміняти “сотню” менш ніж за три секунди. А його запатентована акумуляторна технологія здатна забезпечити більш ніж 460 км запасу ходу на одному заряді! До того ж вартість в 9 000 – 12 000 євро робить байк досить привабливою покупкою.


Втім, “ультрафіолетові” вирішили на цьому не зупинятись і показали заводську гоночну версію моделі F99, яка демонструє неприхований намір “проковтнути” будь-якого суперника (про це свідчить “вилизана” аеродинаміка і надзвичайно обтічна посадка). По “залізу” поки відомо небагато: розголошені лише потужність (120 к.с.) та максимальна швидкість у 260 км/год.

Velocifero Race-X

Останній герой цієї розповіді про найяскравіші новинки ЕІСМА 2023 – ще один електробайк під назвою Velocifero Race-X, покликаний завоювати серця молодої аудиторії. Насамперед — доступною ціною. Бренд створений італійським дизайнером Алессандро Тартаріні, до розробки технічної частини доклала рук італійська компанія Lambrette (лідер італійського ринку скутерів), а виробничі потужності розташовані у КНР. Яскравий Race-X оснащений 5-кіловатним двигуном з тягою у 220 Н·м, який живиться від АКБ ємністю 6,5 кВт·год.


Повна її зарядка триватиме щонайбільше 2,5 години, а максимальна швидкість скутера обмежена на позначці 120 км/год. У дизайні очевидний вплив Ducati Scrambler – дуже популярної моделі на ринку Європи. Лаконічність конструкції, яскраві кольори та зубаті шини – зайве тому підтвердження. Для кермування ним навіть не знадобиться “доросла” мотокатегорія посвідчення водія: вистачить ліцензії на скутер, які визнають у більшості країн Європи.

Мотосезон закритий? Чекаємо на наступний!

Хоч у світі автомобілів подібні виставки стали доволі непопулярними, мотоіндустрія, схоже, має неабиякий запас “пороху”. З огляду на прем’єри мотошоу ЕІСМА‘23, найістотнішою її трансформацією має стати електрифікація двоколісних транспортних засобів. Тішить те, що прогрес демонструють не тільки японські та європейські виробники: від визнаних “авторитетів” анітрохи не відстають (а часом навіть намагаються їх випередити) й китайські бренди. 


Також серед найважливіших новинок дедалі частіше з’являються індійські мотоцикли саме тамтешньої розробки, які демонструють наявність власної філософії розвитку і бажання інженерів створити щось унікальне. Анітрохи цим не здивовані: ми на власні очі переконалися (і розповідали вам після нашої подорожі) як сильно розвинена мотокультура в Індії та скільки відомих брендів перенесли до цієї країни принаймні частину свого виробничого потенціалу.

Предложение о продаже
Усі нові мотоцикли: що є на AUTO.RIA?
от 15 348 грн до 2 801 043 грн

Інертна донедавна галузь, яка зазнала істотного спаду в коронавірусні часи, цього року ожила і вийшла на новий рівень активності. Можна бути впевненим, що завдяки цій виставці до мотокультури буде навернено чимало нових прихильників. А запеклі байкери чекатимуть на наступний мотосезон з іще більшим ентузіазмом, нагадуючи собі: “Ми не припиняємо їздити, коли старіємо. Ми старіємо, коли припиняємо їздити”.

Мототехника Новые авто Выставка Новинки Электромобили
Темы:

Новости по теме

Последние новости

наверх
Мы используем cookie, чтобы вам было удобнее пользоваться сайтом
Подробней →