debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
А не заберуть? За яких умов авто можуть вилучити для воєнних потреб Назад

А не заберуть? За яких умов авто можуть вилучити для воєнних потреб

У воєнний період серед громадян шириться острах щодо права представників влади на відчуження майна громадян, - насамперед транспорту. Та навіть в умовах війни подібні дії можна вчиняти лише за умови виконання певних правил та послідовності кроків.

Воєнний стан, введений в Україні 24 лютого 2022 року указом Президента на 30 діб, передбачає цілу низку обмежень, серед яких є й такі, що стосуються прав автомобілістів. І якщо з необхідністю певних обмежень пересування чи комендантської години із повною забороною руху транспортних засобів більшість сумлінних громадян вже погодилася, то перспектива відчуження особистого майна, зокрема транспортних засобів, поки лишається хоч і ймовірною, але «страшилкою». Та чи справді так просто «забрати» у власника машину для воєнних потреб?

Відбита у ворога військова техніка послужить українській армії

Експерти видання ЛІГА:ЗАКОН підтвердили, що в умовах воєнного стану військове командування може здійснювати, зокрема, примусове відчуження (реквізицію) майна, яке перебуває у приватній власності мешканців, відповідно до ст. 41 Конституції України, ст. 353 ЦК України, ст. 8 ЗУ «Про правовий режим воєнного стану» та ст. 3 ЗУ «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану». Однак подібний вчинок — не сцена з фільму «Термінатор» («Мені потрібен твій мотоцикл...»): для реквізиції майна є 4 обов'язкові умови.

Перша умова

Відчуження майна приватних осіб може здійснюватися виключно на оплатній основі, з попереднім або наступним відшкодуванням його вартості.

Безоплатне вилучення стосується лише майна державної власності (статті 1 та 9 Закону 4765).

Друга умова

Рішення може бути ухвалено виключно вищим командуванням Збройних сил України або окремо визначених підрозділів та за погодженням з державною адміністрацією. Без погодження допускається рішення лише у місцях бойового зіткнення. Варто зазначити, що начальник патруля, старший вартовий, командир загону територіальної оборони тощо, не наділені таким правом.

Третя умова

Реквізиція здійснюється з чітким документальним оформленням. Момент вилучення засвідчується підписанням акта встановленого зразка із зазначенням підстав, ознак майна, розміру виплаченої компенсації тощо.

Четверта умова

Перед відчуженням здійснюється оцінка ринкової вартості майна, оригінал висновку про яку надається власнику. Розмір оцінки може бути оскаржено в суді.

Роботу блокпостів доведуть до ладу. В чому річ?

Варто зазначити, що порушення хоча б однієї з наведених умов (наприклад, спроба вилучення авто для воєнних потреб безпосередньо на дорозі під час переміщення приватних осіб) є незаконним і тягне за собою кримінальну відповідальність.

Останнім часом представники місцевої військової та цивільної адміністрації певних регіонів дали розпорядження безоплатно вилучати транспорт у водіїв, які керували ним у стані сп’яніння. Причому, під час такого вилучення право власності на транспорт зберігається, - і авто, за словами представників влади, будуть повернуті після завершення воєнного стану. Ми жодним чином не схвалюємо водіння «під мухою», однак законність таких дій вочевидь потребує юридичної оцінки.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми