debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Що вибрати? Порівнюємо кросовери Toyota Yaris Cross та Skoda Kamiq Назад

Що вибрати? Порівнюємо кросовери Toyota Yaris Cross та Skoda Kamiq

Які автомобілі регулярно обирають для порівняння клієнти AUTO.RIA?

Часом буває так, що для того, щоб зробити вірний вибір нового авто, недостатньо спитати поради знайомого чи прислухатися до власної інтуїції. Особливо якщо йдеться про обмежений (або принаймні фіксований) бюджет. Разом з тим на ринку існують зовсім не очевидні варіанти, з легкістю здатні покрити потреби переважної кількості споживачів.

Найпопулярніші нові авто 2022 року, які купували в Україні

Сьогодні мова піде про субкомпактні кросовери класу B-SUV — автомобілі, з яких, певно, можна витиснути максимум з відносно невеликими вкладеннями. Наші герої — перше покоління чеського “кроса” Skoda Kamiq, побудоване на модульній платформі MQB-A0, у фірмовій ієрархії займає позицію найменшого за розміром (але не за значенням) кросовера. У кросовера прослідковуються чіткі фамільні риси, які можна побачити, наприклад, і на моделі Scala.

Автомобілі тижня. Які новинки з'являться в Україні на початку 2023 року?

Його опонент — теж перша генерація японського Toyota Yaris Cross. Автомобіль побудовано на тій самій платформі, що і хетчбек Yaris, — TNGA-B. На європейському ринку Yaris Cross має замінити модель Urban Cruiser (на внутрішньому ринку Японії той має назву Toyota Ist). Від хетчбека новий Cross кардинально відрізняється розмірами, об’ємом внутрішнього простору і багажного відсіку. 

Що вибрати? Порівнюємо крос-хетчбеки Citroen C4 та Fiat Tipo Cross

Обидва автомобілі отримали якісні матеріали, функціональні салони та дуже пристойний рівень оснащення. А враховуючи експлуатаційні показники та збільшений кліренс, пропозиції здобувають зовсім інший рівень привабливості у порівнянні з ненабагато доступнішими хетчбеками. В перерахунку витрачених коштів на отриману кількість функціонала все виглядає ще більш захопливо. Словом, поміркувати є над чим. А у виборі ми, як зазвичай, готові вам допомогти.

Габарити: Skoda довша, Toyota — вища, багажники рівні

Існує закономірна думка, що більшість компактних кросоверів — лише похідна від відповідного класу хетчбека. Що ж, справедливе твердження. Але якщо хетчі класу “С” у кросоверному виразі отримають відчутне збільшення розмірів, але все ж не настільки розширюють горизонти, як герої нинішнього порівняння — субкомпактні кросовери класу B-SUV.


Далі оперуємо даними, які це твердження декларують. Отже, довжина Toyota Yaris Cross становить 4197 мм: це на 257 мм більше такої у хетчбека. Заввишки Cross більший на цілих 95 мм, а враховуючи повну відмінність кузовних панелей, варто визнати, що кросовер видався дійсно неповторним. На відміну від Skoda Kamiq, який легко переплутати з більшими Karoq та Kodiaq.

Автомобіль тижня: Toyota Corolla Cross

Довжина ж чеського автомобіля навіть перевищує “японця” і налічує 4241 мм, хоча Kamiq все ж нижчий: 1531 мм проти 1595 мм у “Тойоти”. Завширшки автомобілі майже однакові: 1765 мм проти 1793 мм з мінімальною перевагою на боці Skoda. А коли мова заходить про місткість, починається найцікавіше. Тут розкриваються козирі кросоверів В-SUV. Так, багажні відділення “наших” дуелянтів налічують 390 л і 400 л, де одна сота "куба" в активі “Шкоди”.

У Skoda проанонсували низку важливих новинок і підбили підсумок 2022 року

Але і це не все: автомобілі мають чудові можливості трансформації вантажних відділень, різноманітні гачки, “двоповерхову” підлогу і якісну оббивку. Та попри різницю у довжині усього в 5 см, колісна база “Каміка” довша майже одразу на 10 см — 2651 мм, тим часом у “Яріса” вона складає 2560 мм. Через це місткість салону чеського представника групи “Фольксваген” відчутно більша, в тому числі й на другому ряду сидінь, де “тойотівські” пасажири матимуть певні обмеження для вільного руху колін.


Насправді Skoda за параметром місткості салону демонструє результат, яким можуть похизуватися хіба що представники C-SUV, і то не всі. Звісно, автомобіль не настільки широкий, але втрьох на задньому дивані рідко буває комфортно навіть у значно більших автомобілях. До скарбнички переваг сьогоднішніх “субкомпактів” слід віднести й розмір дорожнього просвіту, який у “Тойоти” складає 170 мм, а у “Шкоди” і поготів не дотягує до показника величезного Skoda Kodiaq лише 5 мм, адже налічує під захистом аж 188 мм

Основні габарити Skoda Kamiq Toyota Yaris Cross
Довжина/ширина/висота, мм 4241 / 1793 / 1531 4197 / 1765 / 1595
Колісна база, мм 2651 2560
Дорожній просвіт, мм 188 170
Об'єм багажника, л 400 390

Двигуни: Toyota має гібрид, у Skoda є турбоверсії

Ситуація з силовими установками для Kamiq і Yaris Cross втілює у собі образ майбутнього власника сьогоднішніх дуелянтів. Зараз пояснимо, чому ми дійшли такої думки. Почнемо з японського кросовера, під капотом якого старанно працює трициліндровий 1,5-літровий бензиновий двигун M15A-FKS. Це доволі нове творіння японських інженерів з алюмінієвим блоком циліндрів, невеликою вагою і компактними розмірами.


А головне — непоганою паливною економічністю, яка коливається в межах 5,0-7,6 л/100 км для автомобіля з 6-ступеневою “механікою” і ще кращим результатом для варіатора - 4,9-7,0 л/100 км. При цьому його 125 “коней” має вистачати, щоб розігнатися до 100 км/год за 10,9 с з МКПП і 11,7 с на машині з CVT. Втім, “Тойота” привезла в Україну і 116-сильну гібридну версію Yaris Cross, яка має відчутно кращі показники паливної економії, а “сотню” набирає за 11,2 с

Тест-драйв Toyota Yaris Cross: чудес почти не бывает!

Однак прямого порівняння “гібрида” зі “Шкодою” не вийде з причини відсутності відповідної силової установки у чеського автомобіля, та й ціни за “гібрид” доволі неприємно дивують. Отож, Toyota демонструє публіці новітні технології та раціональне споживання пального. А Skoda не тільки не відстає, але й готова надати право вибору двигуна: їх для Kamiq пропонують одразу три.

Топ-20 нових авто, які краще продавались на початку 2023 року

Всі агрегати бензинові, причому два з них — наддувні: це двигун об’ємом 1,0 на три циліндри потужністю 116 к.с. і мотор на 1,5 літра і 150 “коней”. Навіть найменш потужний варіант здатен розігнати авто до “сотні” менш ніж за 10 секунд (щоправда, лише на 0,1 с), а 150-сильна версія має бойовий характер і ладна виконати цю процедуру вже за 8,3 с.


При цьому різниця у заявленій витраті пального між згаданими двигунами майже не відчувається: 4,7-6,2 л /100 км для 1,0 і 4,7-6,8 л/100 км для 1,5-літрової модифікації. Третя ж альтернатива — атмосферник 1,6 на 110 к.с. —  надає прискорення до 100 км/год за 10,5 с або 12,2 секунди залежно від типу трансмісії (доступні 5-ступенева МКПП або 6-ступеневий “автомат”). Однак для турбодвигунів передбачено лише роботизовану КПП DSG (DQ200). Апетит у 1,6-літрового теж дещо більший: 5,3-8,8 л/100 км з МКПП або 5,7-9,3 л/100 км з японським “гідротрансформатором” від Aisin.

Силові агрегати Skoda Kamiq Toyota Yaris Cross
Робочий об'єм, л/тип пального 1,0, турбобензин / 1,6, бензин / 1,5, турбобензин 1,5, бензин / гібрид
Потужність, к.с. 116 / 110 / 150 125 / 116
Розгін 0-100 км/год, с 9,9 / 10,5 (12,2) / 8,3 10,9 / 11,7 / 11,2
Витрата пального, л/100 км 4,7-6,2 / 5,3-8,8 (5,7-9,3) / 4,7-6,8 5,0-7,6 / 4,9-7,0
Коробка передач/система приводу 7-DSG / 5-МКПП (6-АКПП) / 7-DSG; передній 6-МКПП / варіатор CVT; передній

Комплектації та ціни: у Kamiq три варіанти, у Yaris Cross - два

Для Skoda Kamiq позитивний вигляд має і вибір рівнів оснащення (а ще є можливість встановлення різноманітних “пакетних допів”). Комплектацій може бути три: Active, Ambition, Style, вони доступні для усіх двигунів за виключенням початкового рівня Active, яке не запропонують із найпотужнішим 1,5. Вже у “базі” Kamiq оснащено солідним переліком систем безпеки, утриманням автомобіля на схилі, посиленою підвіскою, рейлінгами на даху і повністю світлодіодною оптикою


За комфорт і функціональність відповідають кондиціонер, автомат світла і дощу, а також базова мультимедійна система. Колісні диски “на старті” будуть 16-дюймовими сталевими, легкосплавними вони стануть у середньому рівні оснащення Ambition. Крім них “Камік” отримає мобільні протоколи Apple CarPlay / Android Auto з просунутою системою мультимедіа, безключовим запуском двигуна, клімат-контролем, круїз-контролем і повним списком корисних дрібничок Simply Clever.

Тест-драйв Skoda Kamiq: Раннее созревание

Style додає ще й безключовий доступ, захист порогів, круті фари Full Led, камеру заднього огляду та колісні диски іншого дизайну. Toyota тим часом пропонує лише два рівні оснащення — Live та Active, напевно, з міркувань ціноутворення. Отож, у Live кросовер від “Тойота” теж має сталеві диски, світлодіодні денні ходові вогні, автомат світла, систему вибору режимів руху, камеру заднього огляду, підігрів передніх сидінь, кондиціонер, підтримку систем Apple CarPlay / Android Auto і повний перелік систем безпеки.


Active дещо дорожчий, але запропонує клімат-контроль, легкосплавні колеса на 16”, фонову підсвітку салону, передні й задні сенсори паркування з функцією автоматичного гальмування, бездротовий зарядний пристрій і два додаткових динаміки системи мультимедіа (загалом їх буде 6). Замовити ж “японця” у вищій комплектації в Україні наразі не вдасться.

Вартість Skoda Kamiq Toyota Yaris Cross
Комплектації Active, Ambition, Style Live, Active
Ціни, грн 707 000 - 1 089 000 816 960 - 1 347 168

У підсумку

Краще на цьому тлі йдуть справи у згаданої вище гібридної версії “Яріс Кроса”, але повторимо, це дещо вищий ціновий сегмент. У решті ж виконань наші дуелянти цілком можуть бути конкурентами один одному як за рівнем оснащення, так і експлуатаційними витратами. Втім, важливу роль відіграє і зовнішність автомобіля, адже навіть попри відмову від автомобіля більшого розміру, на компроміс із зовнішністю мало хто з покупців готовий піти.

Скільки за новий Skoda Kamiq на AUTO.RIA?
Предложение о продаже
Скільки за новий Skoda Kamiq на AUTO.RIA?
от 707 000 грн до 1 089 000 грн

В цьому плані вигіднішу позицію має Toyota Yaris Cross, який крім унікального дизайну пропонує вибір дуже цікавих варіантів кольору кузова. Також на його боці гарно продуманий інтер’єр і використані в ньому матеріали. Крім того, автомобіль дуже пристойно поводиться на вітчизняних дорогах, поза асфальтом і навіть на бруківці. Про це можна дізнатися у нашому тест-драйві.

Skoda Kamiq пропонує класичну, стриманішу зовнішність із двоповерховою оптикою, жорсткішу підвіску і дещо кращий рівень оснащення. Також майбутні власники оцінять ємність багажного відсіку, просторий салон і доволі високий заявлений розмір дорожнього просвіту. В максимумі ціни кросоверів відрізняються лише через високу вартість гібридного Yaris Cross, хоча “Камік” має доступніший цінник і на старті — завдяки пропозиції з простим атмосферним двигуном.

В наявності: новий Toyota Yaris Cross на AUTO.RIA
Предложение о продаже

Тішить і наявність “живих” автомобілів в салонах. Нинішня пара дуелянтів, як ніхто інший, дає чітку відповідь на запитання “Навіщо мені потрібен автомобіль?” Та виразно натякає на переваги компактних розмірів, які попри зовнішню стриманість демонструють неабияку універсальність і претендують на роль єдиного автомобіля в родині.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми