debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Що вибрати? Порівнюємо кросовери Skoda Kodiaq та Subaru Forester Назад

Що вибрати? Порівнюємо кросовери Skoda Kodiaq та Subaru Forester

Які автомобілі регулярно обирають для порівняння клієнти AUTO.RIA?

На новорічні свята ми пропонуємо своїм читачам поринути в атмосферу домашнього затишку і комфорту. Зі свого боку підігріти й без того теплі думки радимо класичним для цієї рубрики порівнянням. А щоб не шукати компромісів, але мати усе в одному флаконі не за всі кошти світу, до бар’єру ми запросили Skoda Kodiaq і Subaru Forester.

Найпопулярніші нові авто року: що найчастіше шукали на AUTO.RIA?

Чеський кросовер за часи випуску розійшовся чималим тиражем і став одноосібним лідером продажів кросоверів чеського бренду. Тому оновлення першого покоління стало доволі поверхневим. В той самий час японський “Лісничий” п’ятого покоління після рестайлінгу отримав не тільки значні зміни зовнішності, а й був суттєво “прокачаний” в плані систем безпеки. 

Оновлення кожного з кросоверів були представлені у 2021-му році, тож, кожен з них має чималі шанси стати улюбленим автомобілем у родині. Адже в сегменті, який пропонує покупцеві купу прагматичних рішень, доволі складно виділитися чимось дійсно якісним та самобутнім. 

Що вибрати? Порівнюємо кросовери Volkswagen T-Roc та Mazda CX-30

Отже, сьогодні порівнюємо автомобілі, здатні не лише надати затишок пересування, а й дещо більше, часом недоступне конкурентам. А за доброю традицією для продовження розповіді нагадаємо вам і про наші їздові враження — тест-драйвами, які свого часу провели для вас журналісти AUTO.RIA.

Габарити: “Шкода” переважає за розмірами, у “Субару” більший кліренс

Отже, сьогодні маємо справу з доволі масивними автомобілями, які за габаритами не відрізняються один від одного надто кардинально, а при розборі даних ТТХ викликають неабиякий подив. Дивіться самі: завдовжки перевага на боці «Шкоди» з результатом 4697 мм, у «Субару» ж лиш трішки менше — 4625 мм. Завширшки на кілька важливих сантиметрів теж переважає чеське авто: 1882 мм проти 1815 мм у «японця».


А от зростом вимахав більше якраз Forester, який налічує 1730 мм заввишки, тим часом як Kodiaq отримав «лише» 1668 мм. Невеликі відмінності, чи не так? Втім, у цьому порівнянні дивує інший параметр — розмір колісної бази, де за японським «кросом» цілком стандартні за мірками класу 2670 мм. А от «Шкода» попереду усіх з приголомшливими 2788 мм! Можливо, не в останню чергу саме через це чеським інженерам вдалося досягти зразкових розмірів багажного відсіку.

Тест-драйв Skoda Kodiaq Scout. Между двумя стульями

Адже за спинками другого ряду сидінь не так просто сховати аж 835 літрів об’єму для особистих речей. У той час як Subaru має «лише» пів куба об’єму, а саме 505 л. Та коли мова йде про місткі сімейні кросовери з безальтернативною системою приводу на всі колеса, власник воліє отримати ще більше вигод. Вони проявляються у розмірі дорожнього просвіту.


«Кодьяк» за цим параметром має переконливі 192 мм, а «Форестер» і поготів 220 мм. Цього має вистачати для усіх середньостатистичних задач і запасу впевненості на легкому бездоріжжі. Та чи не забракне потужності двигунів і вмінь позашляхових систем для таких поїздок? Про це поговоримо далі.

Основні габарити Skoda Kodiaq Subaru Forester
Довжина/ширина/висота, мм 4697 / 1882 / 1668 4625 / 1815 / 1730
Колісна база, мм 2788 2670
Дорожній просвіт, мм 192 220
Об'єм багажника, л 835 505

Двигуни: Kodiaq має “бензин” і “дизель”, у Forester - лише “бензин”

Отже, учасники нинішнього порівняння мають виключно повноприводні трансмісії, а також автоматичні коробки перемикання передач. Точніше, у випадку зі Skoda Kodiaq її роль виконує 7-ступенева роботизована КПП DSG, тим часом як у Subaru Forester це варіатор Lineatronic.


Сьогодні розповідь не про обмеження, адже, на наш погляд, автомобілі везуть до України з правильно підібраними силовими установками. І хоч “Субару-фанам” з України не те що турбоверсій, а навіть гібридних модифікацій не пропонують, кожному з конкурентів є що демонструвати публіці.

Усі нові Skoda Kodiaq на AUTO.RIA
Предложение о продаже
Усі нові Skoda Kodiaq на AUTO.RIA
от 1 404 000 грн до 2 232 372 грн

“Японець” доступний з двома атмосферними опозитними двигунами на 2,0 та 2,5 літри. Перший має 156 к.с. потужності та набирає “сотню” за 10,3 с, вкладаючись при цьому в 6,2-9,0 л/100 км. Потужніший двигун має 184 “конячки” і прискорюється за 9,5 секунд. Апетит при цьому має лиш трішки більший: від 6,3 до 9,3 л/100 км, — принаймні, так стверджує виробник у таблиці характеристик.

Ситуація з “чехом” цікавіша, оскільки в його випадку можна обирати між двома дизельними та однією бензиновою версіями. Усі, звісна річ, з наддувом. Турбобензин поглинає 6,7-9,9 л/100 км, а прискорюється до “сотні” за 8,2 с. Менш потужний “дизель” має 150 к.с., розмінює позначку в 100 км/год за 9,6 с, але й потребує найменше пального: 4,4-5,9 л/100 км

Тест-драйв Subaru Forester Sport: Семейный тренер

Це, звісно, якщо не надто напружувати “гашетку”. Тим часом найшвидший турбодизельний “Кодьяк” досягає позначки у 100 км/год взагалі за 7,7 с! При цьому 200-сильний автомобіль споживає майже неймовірні 4,6-6,4 літра “солярки”, - принаймні, якщо не перевіряти заявлені виробником показники розгону надто часто.


Хоч до сухих цифр на папері у випадку зі “Шкодою” присікатися не вийде, та дивна річ — по відчуттю керування тягою, підхвату на старті й рівномірності тяги нас на тест-драйві потішив і японський кросовер. Forester відчувається легким, буквально невагомим, навіть з менш потужним 2,5-літровим атмосферним двигуном. Клас інженерів дається взнаки, а водій отримує насолоду від спілкування з “боксером”.

Силові агрегати Skoda Kodiaq Subaru Forester
Робочий об'єм, л/тип пального 2,0; бензин / дизель; турбо 2,0 / 2,5; бензин
Потужність, к.с. 180 / 150 / 200 156 / 184
Розгін 0-100 км/год, с 8,2 / 9,6 / 7,7 10,3 / 9,5
Витрата пального, л/100 км 6,7-9,9 / 4,4-5,9 / 4,6-6,4 6,2-9,0 / 6,3-9,3
Коробка передач/система приводу 7-DSG / повний CVT / повний

Комплектації та ціни: Forester дешевший, а Kodiaq має більше опцій

Оскільки ми визначили, що нині мова йде про не зовсім стандартні для класу “К2” кросовери, котрі якісно виділяються на тлі конкурентів, не зайвим буде підкреслити рівень їхнього оснащення. Щоправда, вартість за ці вигоди теж відрізняється, основною мірою в бік зростання. Однак, на наш погляд, “кількість авто за свої гроші” цілком відповідає вказаним у прайсах дилерів цінам.


Почнемо з японського “кроса”: Subaru Forester пропонує чотири рівні оснащення, які відрізняються один від одного, не змушуючи при цьому майбутнього власника червоніти за кількість опцій “на старті”. До того ж ціни не надто скачуть від комплектації до комплектації, чого не скажеш про його чеського конкурента. Втім, до нього ми повернемось далі.

Скільки просять за новий Subaru Forester на AUTO.RIA?
Предложение о продаже

Отож, в початковому виконанні Active за 1 217 000 гривень “Субару” отримав системи допомоги при русі на підйом та при спуску, Start/Stop двигуна, автомат дощу і світла, обігрів зони покою щіток склоомивача, підігрів сидінь, Apple CarPlay та Android Auto, клімат-контроль, 17” легкосплавні колісні диски, рейлінги на даху, фонову підсвітку інтер’єру та повністю світлодіодну оптику з омивачами фар.

В наступному рівні з назвою Touring “Форестер” матиме систему допомоги водію EyeSight з повним набором функціонала, комбіновану оббивку салону, електропривод сидіння водія, підігрів задніх сидінь і керма, камери кругового огляду, двозонний клімат-контроль, безключовий допуск і запуск двигуна кнопкою, електропривод дверцят багажника, адаптивний круїз-контроль і асистент утримання в центрі полоси.

Рейтинг популярних нових авто України. Що купували у листопаді?

Перші дві зі згаданих комплектацій можна обрати лише з дволітровим 156-сильним двигуном, тим часом як агрегату на 2,5 літри прописали ще більш солідні рівні оснащення. Так для версії Sport вже доступні крісла з помаранчевою стрічкою і такого самого кольору вставки в інших деталях інтер’єру та акценти зовні, регулювання спинок другого ряду, покращена медіасистема, просунуті функції фірмової системи X-Mode і 18-дюймові колеса. 

І врешті на охочих мати лише максимум чекає преміальний рівень оснащення з відповідною назвою. Тут покупець отримає повністю вкритий шкірою салон з двома варіантами комбінації кольорів, електропривод пасажирського сидіння, аудіосистему Harman Kardon на 8 динаміків з сабвуфером, люк та власний декор екстер’єру. При цьому вартість таких автомобілів коливається у порівняно вузьких межах: від 1 217 000 до 1 799 000 грн.

Автомобілі тижня. Які новинки з'являться в Україні на початку 2023 року?

Суперник “Форестера” також має чотири рівні оснащення, однак “виделка” цін тут вже більше схожа на господарські вила. На початку “Кодьяк” має оснащення Ambition за 1,4 мільйона грн, в якому на власника чекає повний пакет систем безпеки, запуск двигуна кнопкою, багажні рейлінги, LED фари ближнього світла та задні ліхтарі з динамічним покажчиком повороту, 17” колісні диски, цифрова панель приладів, двозонний клімат-контроль, обігрів передніх омивачів скла, круїз-контроль, задні паркувальні датчики, підігрів сидінь і додатковий обігрівач салону для дизельних версій. 

Опції Simply Clever доступні усім версіям “Кодьяка”, але, як бачимо, базовий рівень оснащення не відрізняється особливим шиком (як і в його конкурента). Покращити становище має комплектація Style, в якій вже є безключовий доступ, покращений екстер’єр та деталі інтер’єру (наприклад, шкіряна оббивка сидінь), фонова підсвітка інтер’єру, мультимедіа Bolero з екраном на 8 дюймів і протоколами Apple CarPlay/Android Auto, підігрів керма, автомат світла та дощу, 18-дюймові диски й передні та задні датчики паркування. 

Найдоступніші нові дизельні кросовери. Що є на AUTO.RIA?

У виконанні L&K Skoda Kodiaq має ще й асистент сліпих зон, вибір режимів руху, системи допомоги на бездоріжжі, перфоровані сидіння з вентиляцією, мультимедіа Amundsen з бездротовим CarPlay, 10 динаміків і преміум “музика” Canton, просунуті багатофункціональні матричні фари, 19-дюймові диски, систему кругового огляду, електропривод передніх сидінь, підігрів задніх сидінь, електропривод кришки багажника і покращену звукоізоляцію. 


Попри значні розміри, Skoda Kodiaq має чи не найспортивніший зовнішній вигляд у лінійці кросоверів бренду, та все одно отримав оснащення Sportline, яке зайвого разу підкреслює характер кросовера. Тут вже окрім зовнішнього декору, спортивних елементів інтер’єру (насамперед — спортивних крісел), присутня ще й чорна оббивка стелі. Негусто, але зовнішність відрізняється кардинально, — як і ціни, що стартували від 1 404 863 грн, а у топовому виконанні з урахуванням встановлених “допів” можуть сягати 2 232 372 грн.

Вартість Skoda Kodiaq Subaru Forester
Комплектації 1 404 863 - 2 232 372 1 217 000 - 1 799 000
Ціни, грн Ambition, Style, L&K, Sportline Active, Touring, Sport, Premium

У підсумку

Визначити одноосібного переможця сьогоднішньої дуелі непросто. У кожного з конкурентів є сильні сторони, недоступні іншому, тому пропонуємо відмовитись від змагання, а лише підкреслити головні особливості кросоверів. Skoda Kodiaq не перестає дивувати розмірами салону і місткістю багажного відсіку. В нього динамічні двигуни з помірним апетитом.

Найдоступніші повноприводні авто: що нового є на AUTO.RIA?

Також тішить можливість вибору між “бензином” і дизельними версіями. Subaru Forester не відстає за простором салону, але значно переважає за набором та функціональністю позашляхових систем і розміром дорожнього просвіту. А ще в нього дещо менша розбіжність в ціннику між модифікаціями, адже на “максималках” Skoda злітає в ціні мало не до хмар.

Нові «справжні» позашляховики: що є на AUTO.RIA?

Не останньою перевагою одразу обох кросоверів є факт наявності “живих” автомобілів у дилерів. У часи, коли більшість конкурентів змушує чекати на постачання місяців зо три, це чи не найкращий подарунок у розпал новорічних свят, коли так хочеться потішити себе довгоочікуваною обновкою.

Отзывы

Отзывы Subaru Forester
4.4
Отлично

дизайн кузова, динамика, дорожный просвет, качество сборки, коробка передач
качество материалов, стоимость обслуживания, шумоизоляция
Отзывы Skoda Kodiaq
4.6
Отлично

дизайн кузова, динамика, дорожный просвет, качество материалов, качество сборки
стоимость обслуживания, цена

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми