debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Що вибрати? Порівнюємо вени Hyundai Staria та Volkswagen Caravelle Назад

Що вибрати? Порівнюємо вени Hyundai Staria та Volkswagen Caravelle

Які автомобілі обирають для порівняння клієнти AUTO.RIA?

Як сімейні машини, місткі вени в Україні ніколи не були популярними, — навіть за часів, коли ціни були значно притомнішими. Нові моделі ми все частіше бачимо у чорному кольорі, належному корпоративній етиці. Та копнувши глибше нескладно дізнатися, що утилітарність класу венів виходить далеко за межі функції затонованих автомобілів супроводу.

Попит на нові авто у вересні збільшився. Хто продав більше?

Багато хто пристосовує їх під бізнес, таксі, перевезення пасажирів чи в якості сімейного автомобіля для великої родини. Сьогодні поговоримо про представників класу, які перекривають одразу усі перелічені категорії застосування, коштують не “всі гроші світу” і чудово вписуються в потік яскравими кольорами та навіть сміливим дизайном.

Перший герой порівняння — німецький мінівен VW Caravelle актуального для українського ринку покоління Т6.1, який знаходиться в ієрархії марки посередині між трудягою Transporter і розкішним бізнес-шаттлом Multivan. Парою йому як ніхто краще стане новенький корейський мінівен з неординарною зовнішністю - Hyundai Staria

Що вибрати? Порівнюємо недорогі седани MG 5 та Peugeot 301

Можливо, деякі комплектації «корейця» було б доречніше порівнювати саме з  «Мультиком», однак ціна в нього просто захмарна навіть за умови аналогічного  «Старії» оснащення і порівняного за потужністю двигуна. З іншого боку, Hyundai Staria в початкових варіантах відповідає за оснащенням і концепцією саме VW Caravelle.

Габарити: Caravelle має два варіанти довжини, Staria - один

Як бачимо, у випадку з німецьким автомобілем є змога обрати два варіанти довжини кузова: 4904 мм або 5304 мм. Різниця очевидна і доволі суттєва, але, враховуючи німецьке вміння чіткого розподілу внутрішнього простору, клієнт не програє, а лиш отримує вибір. Тут варто зазначити, що довший кузов частіше обирають в дорожчих комплектаціях, але це не є обов’язковим критерієм.


Створюючи «Старію», корейські інженери й дизайнери пішли шляхом деякого усереднення і, само собою, врахували розміри основних конкурентів. Тому Staria за габаритами стоїть між показниками «Каравели» і в довжину має 5253 мм. Відповідно до довжини VW має і два розміри колісної бази: 3000 мм та 3400 мм. Тим часом для «корейця» передбачено лиш один варіант відстані між осями: 3273 мм.

Скільки за новий Hyundai Staria на AUTO.RIA?
Предложение о продаже
Скільки за новий Hyundai Staria на AUTO.RIA?
от 1 060 000 грн до 2 383 700 грн

Інші ж габарити у мінівенів доволі схожі. Наприклад, ширина автомобілів складає 1997 мм та 1904 мм відповідно, де переважає корейське авто. Заввишки виграш у 20 мм також на рахунку “корейця”: 1990 мм проти 1970 мм відповідно. Розміри багажних відсіків теж близькі, але варто враховувати їхній розмір при максимальному використанні простору для пасажирів. Тут стає зрозуміло, що навіть з коротшою колісною базою VW Caravelle має перевагу.

Тож, перевозячи велику кількість особистих речей, варто пам’ятати про все ж не найбільші об’єми багажних відсіків. У “Старії” ці параметри коливаються в межах 431-1303 л. У “Каравелли” розбіжність між мінімальним і максимально допустимим об’ємом менша, але справляє враження оптимальнішої - 540-1210 л.


До цього швидко звикаєш, та не варто забувати про прохідність, адже менші за розмірами автомобілі мають перевагу. Та журитися немає причин, адже для мінівенів доступний повний привід, до того ж розмір дорожнього просвіту нічим не гірший, ніж у багатьох кросоверів. В нинішньої пари дуелянтів він складає 186 мм та 193 мм відповідно, де кілька “зайвих” міліметрів в активі Volkswagen.

Основні габарити Hyundai Staria Volkswagen Caravelle
Довжина/ширина/висота, мм 5253 / 1997 / 1990 4904 (5304) / 1904 / 1970
Колісна база, мм 3273 3000 / 3400
Дорожній просвіт, мм 186 193
Об'єм багажника, л 431-1303 540-1210

Двигуни: VW пропонує два двигуни, Hyundai - лише один

Точніше буде сказати, що двигун для Volkswagen Caravelle один, тільки з різним ступенем форсування: 150 к.с. або 199 к.с. Мова йде про 2,0-літровий дизельний агрегат: для першого варіанта доступна 6-ступенева “механіка” і “робот” DSG на 7 ступенів, передній або повний привід. Для потужнішої версії — виключно повний привод і DSG.


Двигуни чудово себе зарекомендували та добре вміють економити пальне: 150-сильна версія споживає 5,9-7,9 л/100 км у виконанні з МКПП і 6,8-8,3 л/100 км з “роботом”. А більш потужне виконання, та ще й в парі з повним приводом, і поготів демонструє зразкові результати: 6,5-8,4 л/100 км. При цьому рівню розгінної динаміки VW позаздрить чимало кросоверів.

Скільки за новий Volkswagen Caravelle на AUTO.RIA?
Предложение о продаже

Для набору швидкості в 100 км/год 150-сильний варіант витрачає 11,9 секунди з механічною КПП та 12,5 с із DSG. А повнопривідний 199-сильний автомобіль потребує для цього усього 9,8 с. Відмінний результат! Таким показникам Hyundai Staria може протиставити характеристики лише одного силового агрегата.

Ним для нашого ринку обрано дефорсований до 177 “конячок” знайомий 2,2-літровий турбодизель. Відносно варіантів трансмісії ситуація близька до картини з “німцем”. Корейський автомобіль може так само мати передньо- або повноприводне виконання, 6-ступеневу МКПП для моноприводу або 8-ступеневий “автомат”.

Тест-драйв Volkswagen Caravelle T6.1. Хочешь? Будь!

Повнопривідні “Старії” мають виключно автоматичну трансмісію. Споживання пального на трасі у “корейця” дещо більше, однак у цілому показники знаходяться приблизно на одному рівні. У цифрах це виглядає наступним чином: “Старія” з МКПП потребує 7,8-8,0 л солярки на 100 км шляху, з АКПП - 8,0-8,2 л/100 км, а повнопривідне авто має дещо кращий апетит: 8,5-8,9 л/100 км шляху.


За швидкістю розгону Hyundai та Volkswagen абсолютно рівні, поки йдеться про моноприводні версії з АКПП: в цьому разі вони потребують рівно 12,5 с для розгону до 100 км/год. Однак, Caravelle в цьому випадку дає фору Staria у 27 к.с. Передньопривідний “кореєць” з МКПП набирає “сотню” за 12,4 с, а повнопривідне авто витрачає на це 13,5 с.

Силові агрегати Hyundai Staria Volkswagen Caravelle
Робочий об'єм, л/тип пального 2,2, дизель 2,0, дизель
Потужність, к.с. 177 150 / 199
Розгін 0-100 км/год, с 12,5 / 12,4 / 13,5 11,9 / 12,5 / 9,8
Витрата пального, л/100 км 7,8-8,0 / 8,0-8,2 / 8,5-8,9 5,9-7,9 / 6,8-8,3 / 6,5-8,4
Коробка передач/система приводу 6-МКПП, 8-АКПП / передній, повний 6-МКПП, 7-DSG / передній, повний

Комплектації та ціни: у Staria їх чотири, у Caravelle - тільки дві

Обидва автомобілі свого часу побували на тест-драйві AUTO.RIA, а випробувати Volkswagen Caravelle нам вдалося навіть теренами Голландії, де на міжнародній презентації лінійки Т6.1 виставили всі варіанти виконання салону німецького автомобіля. Наразі в Україні доступні два варіанти оздоблення: Comfortline та Saksonia. Ціни коливаються в межах 1 782 790 - 2 398 131 грн.


Це доволі дорого, але, по-перше, все ж значно менше, ніж просять за старшу модель VW Multivan, а в порівнянні з аналогічно оснащеними кросоверами іноді навіть менше, при цьому власник отримує значно більше автомобіля за менші гроші. До того ж можливості мінівенів, при наявності відповідної фантазії, викликаної життєвими потребами, можуть бути значно ширшими.

Вже у початковому оснащенні Comfortline VW Caravelle може мати коротку (3000 мм) або довгу (3400 мм) колісну базу, передній або повний привод, пакет від 4-місного до 9-місного, систему компенсації при бічному вітрі, амбієнтну підсвітку салону, повний перелік систем безпеки, додатковий рідинний обігрівач Webasto, кондиціонер з додатковим управлінням в салоні, базову радіосистему з 4-ма динаміками, а також сталеві 16-дюймові колісні диски.

Тест-драйв Hyundai Staria: личный космос

Наступне виконання коштує відчутно дорожче, але має в “базі” 16-дюймові легкосплавні колеса, LED фари головного світла, електропривід бічних дверей салону, трьохзонний клімат-контроль, камеру заднього виду, парк-пілот спереду та ззаду, круїз-контроль, електропривод дверей багажника, автомат світла і дощу, вітрове скло з підігрівом, підігрів передніх сидінь, а також покращену мультимедійну систему з 6-ма динаміками.

Як і на більшості моделей бренду, клієнтові пропонують можливість встановлення значного переліку додаткового обладнання. Такої опції позбавлений його конкурент Hyundai Staria, проте відразу чотири рівні оснащення “корейця” нівелюють цю прогалину. Варто відзначити, що “Старія” в початкових виконаннях коштує значно менше. Діапазон цін - 1 651 700 - 2 383 700 грн. Щоправда, і рівень оснащення в них теж скромніший. 

12 найдешевших нових седанів: що є на AUTO.RIA?

Отже, корейський автомобіль представлено в комплектаціях Comfort, Business, Business+ та Top. Стартове оснащення включає широкий перелік систем безпеки, кондиціонер, електронну панель приладів Super Vision на 4,2 дюйма, мультимедійну систему з сенсорним екраном на 5” і 4-ма динаміками, датчики світла і дощу, а також сталеві колісні диски на 17”.

У виконанні Business додатково встановлено клімат-контроль, круїз-контроль, камеру заднього огляду, задній парктронік, підігрів керма та передніх сидінь, підготовку для підключення трейлера, покращену систему мультимедіа з 8-дюймовим екраном та підтримкою додатків Android Auto/Apple CarPlay, бездротовий зарядний пристрій, світлодіодні фари головного світла і легкосплавні диски на 17 дюймів.

Наступним іде виконання Business+, яке додатково має систему моніторингу сліпих зон, систему попередження про перехресне зіткнення при русі назад, безключовий доступ та запуск двигуна кнопкою, електронну панель приладів Super Vision з діагоналлю 10,25”, передній парктронік, світлодіодні задні ліхтарі, шкіряне оздоблення сидінь, оздоблення центральної консолі Deluxe, багажну полицю під дахом в передній частині автомобіля, литі диски на 18” та задній спойлер.

Найдоступніші повноприводні кросовери: що є на AUTO.RIA?

Доволі пристойно, тим часом як комплектація ТОР і взагалі виглядає розкішно. У ній ви на додачу до згаданого отримаєте розширений пакет систем активної безпеки, адаптивний круїз-контроль, асистент утримання в полосі руху, додаткові системи запобігання зіткненню, в тому числі при повороті ліворуч,  асистент руху по шосе, автомат дальнього світла, систему попередження для безпечного виходу з автомобіля, систему відеомоніторингу сліпих зон і електронне перемикання передач кнопкового типу.

Та й це не все! Ще тут будуть пелюстки перемикання передач під кермом, система кругового огляду, електропривод дверей салону з можливістю керування з пульта, електропривід дверей багажного відсіку, підігрів середнього ряду сидінь, вентиляція передніх крісел і сидінь другого ряду, преміальна акустика BOSE з 11-ма динаміками, покращені світлодіодні фари.


І на додачу — амбієнтне підсвічування салону, електрорегулювання передніх і сидінь другого ряду з функцією Relaxation Seat одним натисканням, покращений декор інтер’єру та елементів екстер’єру і 18-дюймові колісні диски. За доплату можна оснастити салон шкірою наппа, а кузов пакетом Bronze. У цьому виконанні салон “Старія” буде 7-місний, в усіх інших матиме 9 місць.

Вартість Hyundai Staria Volkswagen Caravelle
Комплектації Comfort, Business, Business+, Top Comfortline, Saksonia
Ціни, грн 1 651 700 - 2 383 700 1 782 790 - 2 398 131

У підсумку

Дуже добре, що у світі з’являються автомобілі, здатні примусити здригнутися традиції настільки прагматичного класу, як мікроавтобуси. І ще краще, що українській аудиторії вони подобаються не лише завдяки картинкам: “Старія”, з усім її зірковим дизайном без питань доступна в салонах України. І навіть непогано продається: протягом вересня 2022 року власниками Hyundai Staria стали 16 українських автомобілістів, тим часом як жодної нової “Каравели” у базі Сервісних центрів МВС того місяця не з’явилося.

Що можна купити на AUTO.RIA, окрім легковиків?

Звісно, Hyundai Staria - автомобіль новий у будь-якому сенсі цього слова, оригінальний і не схожий ні на кого: він ніби знаходиться у власному класі. Спокушає він і багатими комплектаціями, сміливими рішеннями інтер’єру та увагою до дрібниць. Підстав дорікати комплектаціям VW Caravelle за спробу зекономити теж нема, однак різниця між вартістю нинішніх суперників з аналогічним “фаршем” буде доволі відчутною.

Які нові мінівени є в наявності на AUTO.RIA?
Предложение о продаже

З іншого боку, “німець” має вибір двигунів і навіть розмірів автомобіля, гарно продуманий дизайн салону з більшим багажним відсіком і чудові експлуатаційні показники. Та головне, що авторитет європейських мінівенів на кшталт VW Caravelle в українській автомобільній спільноті все ще залишається непохитним, — а це неодмінно вплине на успіх спроби продати вживаний “бус” із найменшими втратами, коли в цьому виникне потреба.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми