debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Що вибрати? Порівнюємо хетчбеки Toyota Yaris та Peugeot 208 Назад

Що вибрати? Порівнюємо хетчбеки Toyota Yaris та Peugeot 208

Які автомобілі обирають для порівняння клієнти AUTO.RIA?

Чудова керованість, відмінна паливна ефективність, суттєвий перелік стандартного оснащення — все це повною мірою стосується нинішньої пари дуелянтів. А ще вони гарні, як ті цукерочки! Нині розповідаємо про міські передньоприводні хетчбеки В-класу.

Дуелянтами один одному ми обрали четверте покоління Toyota Yaris та другу генерацію Peugeot 208. Обидва малюки ростуть від покоління до покоління, скидають зайву вагу і вражають пишним дизайном. В плані виразності одноголосна перевага на боці європейця, проте японський конкурент демонструє зубатість наміру: “Яріс” - найпопулярніша модель бренду в Європі.

Найдоступніші нові авто з АКПП: що є на AUTO.RIA?

Отож битва не тільки на папері, а й за гаманці розважливих європейців (а судячи з кількості автівок на дорогах, і українців) розв'язалася неабияка. Ба більше: вартість невеличких автомобілів, насичених новомодними опціями, нехай і не виглядає мізерною, проте все ж є відчутно меншою від, скажімо, тих самих кросоверів В-класу, основним плюсом яких є збільшений дорожний просвіт. Не дарма ж вони розлітаються, немов гарячі пиріжки!

Габарити: Peugeot довший, у Yaris більший дорожний просвіт

Згадуючи про компактність, варто пам’ятати факт невпинного збільшення габаритів сучасних автомобілів. Це стосується і хетчбеків класу “В” в особі наших дуелянтів. Друге покоління Peugeot 208 стало на 82 мм довшим від попереднього, тож нині його довжина складає суттєві 4055 мм. Зовсім не малюк, чи не так? 


Toyota Yaris поводить себе дещо скромніше - “японець” додав лиш у ширину, а від загальної довжини навіть відняли 5 мм, тож тепер між номерними табличками “лише” 3940 мм. Для порівняння, перше покоління “Яріса” було 3615 мм завдовжки, тож приріст очевидний. Але всі ці маніпуляції націлені виключно на комфорт пасажирів та їхнього багажу. 

Так, за параметром внутрішнього комфорту японський автомобіль був завжди на висоті, тоді як французи довго шукали свою форму. Попри збільшення довжини 208-го багажний відсік навіть став меншим на 30 літрів і складає зараз 265 л. При цьому пасажири значно виграли в розміщенні ніг на другому ряду крісел. І, врешті, хетчбек став комфортним для перевезення принаймні чотирьох дорослих їздців.

За параметром об’єму місця для пакунків “Тойота” поступається усього на 1 літр і має 264 літри, тож конкуренти в цьому раунді тиснуть один одному руки: нічия. Перевазі “Ярісу” за колісною базою у 20 мм варто дякувати переходу на платформу GA-B (варіація глобального шасі TNGA). А розстановка наступна: 2560 мм у “Тойоти” та 2540 мм у “Пежо”. Цікаво, що колісну базу для “Яріса” вже традиційно збільшили рівно на 50 мм, порівняно з попередником, а от багажний відсік, як і у випадку з 208-м, було зменшено.


З цього варто робити висновки, що, по-перше, його об’єм задовольняє власників, а, по-друге, виробники з більшою повагою почали ставитися саме до комфорту розміщення пасажирів. Це стосується всіх умов пересування, однак переважають дороги з твердим покриттям. Адже під захистом картера двигунів “наших” опонентів досить скромні запаси простору: 135 мм у Yaris та 123 мм — у Peugeot 208. 

Основні габарити Toyota Yaris Peugeot 208
Довжина/ширина/висота, мм 3940 / 1745 / 1500 4055 / 1765 / 1430
Колісна база, мм 2560 2540
Дорожній просвіт, мм 135 123
Об'єм багажника, л 264 265

Двигуни: Peugeot має “турбо”, Toyota - “гібрид”

В списку силових установок цієї пари дуелянтів заплутатись неможливо: японський виробник нині постачає на ринок України лише гібридні “Яріси”, а “французу” прописали два бензинові двигуни. Хоча варто зазначити — не все так погано, як може здаватися.


Попри відсутність альтернативних силових установок, виробник японського автомобіля завозить до нас гібридну модифікацію (MHEV) “Яріса” з 3-циліндровим 1,5-літровим двигуном. Його потужність складає скромні 92 к.с., а КПП — тільки варіатор e-CVT. Та цього цілком достатньо для того аби при наборі швидкості до 100 км/год “виїхати” з 10 секунд (а саме за 9,7 с).

Нові гібридні автомобілі. Що є на AUTO.RIA зараз?

А ще система дозволяє суттєво економити під час заїзду на АЗК, бо вміє споживати від 2,7 л/100 км до 3,5 л/100 км, що часом важко порівняти навіть з витратою бензину на мотоциклі… А ще саме “Тойота” пропонує найменший “гібрид” на ринку України, конкуренти відсутні. Відповідно, Yaris - найдешевше авто в Україні з приставкою “гібрид”.

Для поціновувачів бренду “Пежо” і безпосередньо моделі 208 в цьому плані новини відсутні. Проте гарні новини в тому, що обирати можна між двома бензиновими двигунами на три циліндри об’ємом 1,2 літра: на 75 к.с. та на 130 к.с. Дужий турбодвигун, як не дивно, випереджає свого опонента “Яріс” при наборі 100 км/год лише на 0,1 с і вкладається в чудові для широкого загалу споживачів 9,6 с.

Скільки за новий Peugeot 208 на AUTO.RIA?
Предложение о продаже
Скільки за новий Peugeot 208 на AUTO.RIA?
от 448 500 грн до 911 925 грн

При цьому він вирізняється стабільним апетитом і для підтвердження динамічних показників потребує принаймні 5,1-8,3 л “дев’яносто п’ятого”. Працює “турбо” виключно в парі з 6-ступеневою АКПП. Альтернативою може стати менш потужний двигун, в пару якому без вибору поставлено 5-ступеневу МКПП. Він не такий динамічний - 14,3 до 100 км/год


Проте і має помірніший апетит - 4,8-7,4 л/100 км. Та в майбутньому ситуація з моторною лінійкою може змінитися для обох учасників порівняння. Так, “208-мі” існують з дизельними двигунами, а є навіть варіанти на одній електротязі (e-208), що нині стає все актуальнішим. А для “Яріса” у світі існують інші бензинові двигуни — і навіть 272-сильна версія GR.

Силові агрегати Toyota Yaris Peugeot 208
Робочий об'єм, л/тип пального 1,5, гібрид; бензин 1,2 / 1,2, турбо; бензин
Потужність, к.с. 92 75 / 130
Розгін 0-100 км/год, с 9,7 14,3 / 9,6
Витрата пального, л/100 км 2,7 - 3,5 4,8 - 7,4 / 5,1 - 8,3
Коробка передач/система приводу e-CVT / передній 5-МКПП, 6-АКПП / передній

Комплектації та ціни: “Тойота” має три рівні оснащення, у “Пежо” - лише два

Нинішні хетчбеки В-класу не страждають браком уваги через свої розміри, комплексувати тут нічого. Їхнє головне завдання — компактність і зручність пересування в умовах обмеженого простору. Тож ні Yaris, ані 208 не обділені увагою виробника у питанні комплектацій і мають чудове серійне і додаткове оснащення.


Почнемо з “Тойоти”, яка наразі пропонує три рівні оснащення: Active, Elegant та Style. Вже зі старту Yaris налічує всі можливі системи активної та засобів пасивної безпеки, а список оснащення включає адаптивний круїз-контроль, автоматичне дальнє світло, систему контролю втоми водія, розпізнавання дорожних знаків, аудіосистему Toyota Touch з сенсорним дисплеєм на 8 дюймів і 6-ма динаміками.

Скільки за новий Toyota Yaris на AUTO.RIA?
Предложение о продаже
Скільки за новий Toyota Yaris на AUTO.RIA?
от 611 090 грн до 964 614 грн

Мультимедіа підтримує системи Apple CarPlay та Android Auto, також в автомобілі окрім згаданого є клімат-контроль, центральний підлокітник, задній інтегрований спойлер, сенсор світла, камера заднього виду та підігрів передніх сидінь. В наступному рівні оснащення автомобіль отримує інший декор екстер’єру, легкосплавні колісні диски на 15”, світлодіодні фари й задні ліхтарі.

А ще — акустичне вітрове скло, сенсор дощу, автомат дзеркал, спортивні сидіння з комбінованим оздобленням шкірою, кнопку запуску двигуна, безключовий доступ, двозонний клімат-контроль, цифровий щиток приладів і пристрій бездротової зарядки. Найдорожче оснащені “Яріси”, крім усього переліченого, мають спортивне оздоблення елементів кузова та салону та контрастне фарбування кузова двома кольорами.

Серед опцій покупець може отримати передні та задні сенсори паркування з функцією автоматичного гальмування, проєкційний кольоровий дисплей на вітровому склі, а також систему моніторингу сліпих зон. Тим часом Peugeot 208 має два рівні оснащення: Active Pack та Allure Pack, які своєю чергою відповідають обраному двигуну. Версія з МКПП і 75-сильним атмосферним двигуном оснащена повним переліком систем безпеки та круїз-контролем з обмежувачем швидкості.

Також автомобіль має кондиціонер, повний електропакет, задній датчик паркування, підігрів передніх сидінь, концептуальний Peugeot i-Cockpit з 3,5-дюймовим матричним кластером, кольоровий сенсорний екран на 7” і шість динаміків, Android Auto/Apple CarPlay з керуванням на кермі, передні фари Eco LED з автоматом світла, легкосплавні колісні диски на 16”.


Потужнішому 130-сильному двигуну належить окремий рівень оснащення, який додатково включає клімат-контроль, систему безключового доступу та запуску двигуна, камеру заднього виду, бездротову зарядку, вже 3D віртуальний кокпіт водія, інший декор екстер’єру та інтер’єру, а також матеріали оздоблення салону та обігрів нижньої частини вітрового скла.

Вартість Toyota Yaris Peugeot 208
Комплектації Active, Elegant, Style Active Pack, Allure Pack
Ціни, грн 835 825 - 965 328 717 318 - 861 000

У підсумку

Як бачимо, укомплектовані наші “немаленькі компакти” цілком по-дорослому. За рівнем базового оснащення переважає “Яріс”, хоча середня і максимальна комплектація знаходяться приблизно на одному рівні з “208-м”. Однак деякі функції, такі як адаптивний круїз-контроль, розпізнавання втоми водія, а також розпізнавання дорожніх знаків, для “Пежо” недоступні. Та, поправді, вони й менш актуальні для міських хетчбеків.

Попит на нові авто «пригальмував». Хто продав більше у серпні?

До того ж обидва мають приємну керованість і місткі салони. Toyota Yaris одноосібно переважає за рівнем витрат пального і в поєднанні з розгінною динамікою здається більш збалансовано. Хоча за це й доведеться заплатити більше: 835 825 - 965 328 грн, тим часом як Peugeot 208 має вибір КПП, двигунів і коштує значно дешевше: 717 318 - 861 000 грн.

Обидва автомобілі мають яскраву зовнішність, але за рівнем харизми “француз” - однозначний лідер. Деякі суперники наших опонентів мають більші відсіки для багажу, проте не такі місткі салони. Та “наша” пара представляє фаворитів: лідера з економії пального і найвиразнішого представника сегмента “В”.

Отзывы

Отзывы Toyota Yaris
4.5
Отлично

дизайн кузова, динамика, дорожный просвет, качество сборки, коробка передач
качество материалов, объем багажника, шумоизоляция
Отзывы Peugeot 208
4.5
Отлично

дизайн кузова, динамика, качество материалов, качество сборки, коробка передач
дорожный просвет, шумоизоляция

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми