debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Пальне по 55 грн? Пільги на оподаткування його імпорту можуть скасувати Назад

Пальне по 55 грн? Пільги на оподаткування його імпорту можуть скасувати

Депутати пропонують відмовитись від пільг не лише на розмитнення автомобілів, а й на ввезення пального. До чого це призведе?

Законопроєкт №7311, зареєстрований у Верховній Раді 24 квітня, одразу набув без перебільшення скандального розголосу — і недарма. Серед решти змін документ передбачає скасування «нульового розмитнення» транспортних засобів, яке встигло набути чинності буквально днями, 6 квітня 2022 року. Однак на тлі суперечок про долю імпорту вживаних авто поза увагою ледь не залишилась ще одна ініціатива проєкту — відновлення повного оподаткування імпортного пального.

«Нульове розмитнення» все? Зареєстровано законопроєкт про його скасування

Як ми повідомляли раніше, з 18 березня поточного року держава повністю скасувала акциз на ввезення пального та знизила ПДВ на нього до 7% з метою стабілізації цін на бензини, дизельне паливо та пропан-бутанову суміш в мережі українських АЗС. Окрім того, розпорядженням Уряду були введені граничні націнки на пальне (за виключенням автогазу), внаслідок чого роздрібні ціни бензинів та ДП на заправках справді істотно (на 10-12 гривень за літр) зменшилися.

Що буде з ринком пального в Україні?

Варто зазначити, що рішення про державне регулювання цін одразу піддали критиці експерти паливного ринку: мовляв, насправді воно призведе до дефіциту пального в мережах АЗС, оскільки постачання ресурсу від західного кордону автомобільними шляхами критично збільшує його собівартість, - особливо для операторів у центральних, північних і східних областях. Настільки, що роздрібна вартість впритул наблизиться, або й перевищить дозволену державою максимальну ціну.

Найекономніші нові дизельні кросовери: що є на AUTO.RIA?

Врешті так і сталося: останніми днями собівартість пального в багатьох регіонах зросла настільки, що деякі мережі почали встановлювати на стелах ціни, які перевищують обмеження (бензин — близько 40 грн/л, ДП — 45 грн/л). Та гірше те, що чимало АЗС взагалі припинило роздрібний продаж, вимкнуло стели й практично закрилося.

Нові малолітражні кросовери. Що є на AUTO.RIA?

На цьому тлі запропоноване проєктом №7311 скасування податкових пільг на імпорт пального може призвести, в першу чергу, до «повернення» тих 10-12 гривень на літрі, які свого часу вдалося «скинути» завдяки їхньому введенню. Щобільше, без подальшої відмови від державного регулювання цін (обмеження торгової націнки) постачання ресурсу для більшості АЗС у віддалених від західного кордону регіонів залишиться нерентабельним. Тож врешті пальне знову стане дорожчим... але на багатьох заправках його все одно не буде!

Ані краплі пального! Нові електромобілі: що є на AUTO.RIA?

Безперечно, для держави, яка перебуває у стані війни, питання наповнення бюджету податками є життєво важливим — і мало хто буде з цим сперечатися. Питання лише в тому чи працюватиме ринок пального в умовах дефіциту, пов’язаного з державним регулюванням ціни. До того ж якщо мережі АЗС не закуповуватимуть пальне, сплата податків за нього теж зменшиться.

Хай там як, у разі прийняття законопроєкту №7311 виникне вкрай висока ймовірність того, що автомобілісти незабаром зіткнуться з іще вищими цінами на пальне, а в багатьох областях України (у разі збереження держрегулювання цін) - і з його відсутністю. Зазначимо, що у ВР документ поки перебуває у стані ознайомлення, - та ми одразу повідомимо вас про будь-яку зміну його статусу повідомленням у Телеграм-каналі AUTO.RIA.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми