debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Нульове розмитнення. Якими можуть бути ціни на вантажні «буси»? Назад

Нульове розмитнення. Якими можуть бути ціни на вантажні «буси»?

За скільки можна буде купувати «свіжопригнані» вантажні «буси», якщо новий закон, який тимчасово (на час воєнного стану) запроваджує нульові ставки податків на імпорт автотранспорту, набуде чинності.

Закон (на основі проєкту №7190), прийнятий Верховною Радою наприкінці березня, набув чинності 6 квітня, та був опублікований в офіційному виданні. За задумом авторів цього документа майже увесь автотранспорт має імпортуватися в Україну з нульовими ставками податків, зокрема мита, акцизу й ПДВ. І так до завершення воєнного стану.

Нульове розмитнення. Як можуть змінитися ціни на авторинку?

Раніше ми розглядали сегмент легкових автомобілів, а саме те, як можуть змінитися ціни на них після запровадження «нульового розмитнення». Цього ж разу дослідимо наступний сегмент – невеликих вантажівок, або, простими словами – «бусів», адже зараз цей вид транспорту особливо актуальний – для підтримки ЗСУ, волонтерів, підприємців та фермерів.

Перший момент, на який слід звернути увагу – це екологічні норми «Євро», без яких навіть за новими правилами автомобілі не можуть проходити митне оформлення та державну реєстрацію. Вантажні авто повинні відповідати стандарту «Євро-5», який на практиці в ЄС був запроваджений у 2009 році.

Найпопулярніші в Україні вантажні «буси» з роком випуску від 2015-го

Це значить, що картина імпорту «бусів» може істотно змінитися. Про що саме йдеться: за чинними правилами розмір акцизу залежить від віку авто. Порівняно невелика його ставка діє для вантажівок віком до 5 років, далі ж, якщо машина має від 5 до 8 років, цей податок зростає у 40 разів, після перевищення 8-річного віку – у 50 разів. Що спонукає «гонщиків» ввозити такі автомобілі віком не більше 5 років, аби не довелось сплачувати значно більші податки. Крім того, часто вони орієнтуються на найдешевші варіанти за кордоном, аби вони були не лише конкурентними за ціною, а їх просто могли купувати українські перевізники.

Що можна купити зараз? Доступні легковики ціною від $2800 до $4800

Для кращого розуміння, що таке найдешевші «буси» з пробігом (по-народному – «низ ринку»), та як їхня ціна відрізняється від середньої, наведемо для прикладу ціни для популярного Mercedes-Benz Sprinter 2017 року випуску у Західній Європі. У Німеччині найдешевші варіанти цього «буса» згаданого року випуску коштують від $14400, коли ж дізнатися середню ціну для таких авто, вона вже складатиме $31000, що значно більше за середню ціну наявних в Україні «Спринтерів», які продають приблизно за $22500.

Що купити? Кросовери з повним приводом та середньою ціною від $5000 до $9500

Саме тому для наступних розрахунків ми візьмемо популярні в Україні вантажні «буси», у діапазоні 2010-2014 р.в., дізнаємося їхні «стартові» ціни (відкинувши найдешевші авто, не на ходу, з видимими не усуненими пошкодженнями тощо) з каталогів AUTO.RIA, далі отримаємо такі ж дані з оголошень, які розміщені на європейських сайтах з продажу авто. Додамо до отриманих цін «там» витрати на доставлення, сертифікацію, збір до Пенсійного фонду та вартість послуг сервісних центрів МВС, й поглянемо, на яку потенційну різницю можна очікувати.

Отриманий результат надто очевидний без додаткових коментарів: у сегменті «бусів» варто очікувати істотного зниження «стартових» цін. Водночас варто зазначити, що коли орієнтуватися не на початкові, а на середні ціни, які дуже залежать від пробігу авто та його стану, картина може змінитися. При чому числа в останній колонці можуть навіть бути зі знаком «плюс», тобто окремі «свіжопригнані» авто потенційно можуть бути дорожчими від тих, які є в Україні, якщо купувати такі з малим кілометражем, добре доглянуті та з підтвердженою історією експлуатації.

«Нульове розмитнення». Питання та відповіді щодо нового закону

Однак за тих умов, які маємо зараз, для закриття більшості транспортних потреб невеликих перевізників чи підприємців, навіть така тимчасова «знижка» на імпорт «бусів» може бути доволі помічною, а заощаджені кошти можуть бути спрямовані на інші бізнесові цілі, або ж на купівлю новішого авто з меншим числом на одометрі.

Автомобілі вже можна офіційно купувати. Що вибрати зараз?

Бажаєте бути серед перших, хто дізнається про важливі повідомлення для автомобілістів? Підписуйтесь на Telegram-канал AUTO.RIA!

Все буде Україна! Перемога близько!

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми