debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Ринок електромобілів: вибрати Tesla Model S зараз простіше ніж Nissan Leaf Назад

Ринок електромобілів: вибрати Tesla Model S зараз простіше ніж Nissan Leaf

Паливна криза призвела до суттєвих змін на авторинку, зокрема в сегменті електромобілів. Вивчаємо, які «електрички» ще можна купити зараз, та за скільки.

Схоже, наша порада щодо купівлі електромобілів під час паливної кризи українцями була сприйнята без заперечень, й буквально за кілька тижнів пропозиція з ними скоротилася удвічі – чимало їх розкупили. Насамперед найдоступніші у сегменті, і так хвацько, що вперше за всю історію, бодай в одному з рейтингів, Nissan Leaf опинився не на першому місці. Тепер нагорі Tesla Model S, але зазначимо, що не у рейтингу популярності окремих моделей, а за кількістю автівок, які зараз пропонуються до продажу. Ось кілька електромобілів, пропозицій з якими на AUTO.RIA наразі найбільше:

Чому варто саме так створювати огляди ринку зараз? Відповідь вкрай проста – щоб орієнтуватися, з чого є вибір. Це приблизно так, як про бензин – не надто важливо, яка ціна зазначена на стелі АЗС чи у мобільному додатку котроїсь із мереж – треба аби бензин просто був, а до колонки не стояла черга з кількох десятків автомобілів.

Взагалі ж повна підбірка з електромобілями, які можна купити зараз (а також з цінами та основними характеристиками кожної моделі), розміщена за ось цим посиланням, і вона регулярно оновлюється. У цій же статті ми розглянемо основні зміни всередині сегмента, які відбулися від початку травня поточного року, й навіть не до його кінця – приблизно до 20-х чисел. Тобто, буквально протягом найближчих 2-3 тижнів.

Дістали черги на АЗС? Які електромобілі можна купити зараз, щоб не залежати від пального

Найпомітніша зміна – істотне скорочення кількості пропозицій з електромобілями загалом. Ще рік тому їх пропонувалося до продажу 2,5…3 тисячі. Купували щомісяця ж у 2-3 рази менше. Поступово цей розрив завдяки попиту, що зростав, скорочувався, однак не надто швидко. У березні цього року, коли автомобільний ринок почав оговтуватися, пропозиція на AUTO.RIA становила близько 1000 ЕА (ЕА - електроавто), у квітні й на початку травня – вже близько 1500 ЕА. Зараз кількість оголошень з такими автівками ледь дотягує до тисячі штук, водночас помітна значна кількість пропозицій з поміткою «авто продано».

Як не бензин, то газ? Авто з ГБО, з роком випуску від 2012, вибір яких зараз найбільший

Насамперед купують найдоступніші авто на батарейній тязі – Nissan Leaf, бо, зрештою, наразі на ринку відсутні якісь інші конкурентні варіанти, де б поєднання ціни та експлуатаційних характеристик були б подібними до тих, які має «Ліф». Ще два тижні тому вибрати свого «Ліфа» можна було з-поміж понад 300 варіантів, зараз же їх залишилось на AUTO.RIA близько 150, і мало не щогодини ця кількість змінюється, звісно, на меншу. Що врешті й підняло на перше місце за кількістю пропозицій далеко не бюджетну «електричку», Tesla Model S, яких на момент створення цього огляду продавці пропонували 170 шт.

Також цікаво порівняти, як змінювалися середні ціни на автомобільне пальне (А95 і ДП) та частота пошукових запитів у Google за темою «електромобіль»:

Звісно, за таких обставин не могли залишитися на попередньому рівні ціни, принаймні «стартові». 2-3 тижні тому можна було знайти недорогий Nissan Leaf або ж Renault Kangoo ZE за ціною від 5-6 тисяч американських доларів. Тепер же «Кенгурика» в принципі знайти непросто, а «Ліфи» стартують з відмітки в 8,5-9 тисяч доларів, і це, зрозуміло, цінник за автівки не з найменшим пробігом та з не найбільшим залишком ресурсу батареї.

Відеоінтерв’ю: Чи здатні електромобілі замінити авто з ДВЗ?

Піднялася нижня цінова планка й для інших популярних на нашому ринку електроавто: за Tesla Model S місяцем раніше просили від $23000, зараз на 1-2 тисячі більше, за Model 3 доведеться викласти не від 29, а від 33 тисяч «умовних», а щоб стати власником Chevrolet Bolt EV треба наскладати вже не 17-18, а не менше 23 тисяч доларів. Подібна ситуація і з BMW i3 – уже не «від $13500», а не менше $16000. І ці числа змінюються досить швидко, подібно до тих, що у віконці «сума» на бензоколонці, коли вона помпує пальне у бак.

Гібридні легковики. Що та за скільки можна купити зараз?

Отже, складність відшукати пальне у наявності, а також його збільшення його ціни спричинили істотне підвищення попиту на електромобілі, що своєю чергою потягло зменшення пропозиції з ними, та підняття рівня «стартових» цін, бо насамперед покупці зазвичай звертають увагу на дешевші варіанти.

За таких справ бізнесу, зокрема імпортерам авто з пробігом, варто попрацювати над розширенням асортименту на своїх майданчиках та, головне, наявністю доступних (як для свого сегмента) електромобілів – попит на них зараз справді високий. Та триматиметься, вочевидь, до тих пір, поки будуть труднощі з наявністю пального на АЗС, доки не закінчаться покупці, у яких є можливість заряджати електромобіль вдома, переважно у нічний час, а також – поки ціна на електроенергію для побутових споживачів не сягне того рівня, який зараз встановлений для комерційних абонентів, або й вищого.

Готові підбірки автомобілів на будь-який смак, гаманець та потреби
Що купити?

А покупцям нагадаємо: за цим посиланням завжди доступна актуальна підбірка електромобілів з пробігом, вибір яких в Україні найбільший, і які ще можна купувати нехай не за «старими» початковими цінами, та все ж за більш-менш доступними, як для тих обставин, у яких ми всі перебуваємо.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми